Egyéni vállalkozástól az Európa leggyorsabb ékszíjgyártója címig – Céglátogatás a Moltech AH Kft.-nél

Rengeteg érdeklődőt vonzott február 21-ei céglátogatásunk, melynek ezúttal a röszkei Moltech-AH Kft. adott otthont. Így a látogatók alaposan szemügyre vehették az ékszíjak, hosszbordásszíjak, átlapolt ékszíjak, a szállítási funkciót betöltő bevonatos szíjak, az élzárógép szíjak, az extruder kihúzó szíjak, a kábelhúzó szíjak és a speciális szíjak gyártását. De láthatták a raklapmozgató berendezések, a modul hevederrel szerelt szállító berendezések és az élelmiszeripari szállító berendezések előállítását is. Tehát egy igazán széles palettával, összetett tevékenységi körrel foglalkozó cég telephelyét járhatták be a vállalkozók és a sajtó munkatársai.

A helyszínen Molnár Csaba, a cég tulajdonosa és alapítója elmondta, 1992-ben hozta létre a céget egyéni vállalkozásként, akkor még kereskedelemmel foglalkoztak, vagyis külföldről rendelt árukat értékesítettek itthon. Mint fogalmazott, akkoriban ez volt a jellemző, csak volt, akinek a fehérnemű jutott, és volt, akinek az ékszíj. Ők az utóbbi csoportba tartoztak, azonban néhány év elteltével úgy döntöttek, a termékek mellé szolgáltatást is adnak, vagyis karbantartást, javítást és cserét. Közben a paletta is bővült, és elkezdték gyártani azokat a dolgokat, melyeket előtte külföldről hoztak be. Egyéni céggé, majd egyszemélyes kft.-vé lettek, jelenleg pedig társas vállalkozásként működnek. Időközben ékszíjgyártásba fogtak izraeli technológiával, majd görgőket kezdtek csinálni, ma pedig már a nagy anyagmozgató berendezések előállítása sem okoz gondot a röszkei telephelyű cégnek. A tulajdonos elárulta, jelenleg generációváltás zajlik náluk, ebben segítségükre van a duális képzés, mely által több fiatalt is ott tudnak tartani részben vagy teljesen, átadva számukra az idősebb generáció tapasztalatait.

A fiatalos szemlélet jegyében egy évvel ezelőtt új cégvezetőjük is lett Kószó Gábor személyében, aki a február 21-ei eseményen többek közt arról beszélt, hogy minden olyan termékkör, amely anyagmozgatással kapcsolatos, megtalálható a Moltech-nél, mely négy fő üzletággal rendelkezik: ékszíj, szállítószalag, görgő és szállítópálya. Hangsúlyozta, Európában jelenleg ők számítanak a leggyorsabb ékszíjgyártónak. Kiderült, akár egyetlen darab, speciális ékszíj legyártását is vállalják, ebből a termékcsoportból egyébként 80 százalék exportra megy, főként Törökországba. De Kanadával, Ausztráliával és Afrikával is üzleti kapcsolatban vannak. Mint mondta, Dél-Amerikán és az Antarktiszon kívül mindenhova szállítottak már termékeket. 

A jelenlévőket kamaránk titkára, dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna arról tájékoztatta, hogy régóta tervezett céglátogatás volt ez, melynek célja ezúttal is az volt, hogy a vállakozók tapasztalatot cseréljenek, közösen találjanak megoldást egy-egy problémára és jó gyakorlatoknak lehessenek szemtanúi. Jelezte, a kamara szeretné folytatni a céglátogatásokat a vármegyében, már szervezik a következő alkalmat.

Az esemény a VF/44/5/2023 számú Vállalkozás Fejlesztési Projektben valósult meg a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával.

Galéria