Nem „jó tanács”, hanem szükséges lépés a zöldgazdaság

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szegedi székháza adott otthont a Cél: a zöldgazdaság című eseménysorozat legújabb állomásának. A rendezvényen a körforgásos gazdaság aktuális stratégiai, szabályozási, ellenőrzési és fejlesztési trendjeibe nyertek betekintést a résztvevők.

A sorozatot a Körrnyezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégiuma indította útnak az Energiaügyi Minisztérium programfinanszírozásával. Ehhez csatlakozott gazdasági önkormányzatunk az Enterprise Europe Network irodájával együttműködésben. A nyolc alkalmas sorozat első részét Miskolcon tartották, a program Debrecenben folytatódott, Pécs után pedig Szegedre látogattak az előadók április 13-án.

Az előadások sorát dr. Vereczkey Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Fenntarthatósági és Környezetvédelmi Kollégium elnökének beszéde nyitotta. Mint elmondta, a környezetvédelem nem korunk „kérdése”, hiszen már a 20. század második felében tettek erre vonatkozólag kritikus megállapításokat a tudósok. Hangsúlyozta, a Földön 200 millió év alatt jött létre az a fosszilis energiakészlet, amit 200 év alatt égetünk el. Ezért időben gondoskodnunk kell a megújuló energiaforrásokról. Ugyanakkor kiemelte, van alternatíva, ugyanis egyetlen óra alatt annyi napenergia éri el a Földet, amennyit az egész Föld ¾ év alatt fogyaszt el fosszilis energiából.

Tanka Eszter ipari szimbiózis szakértő a területre átültethető jó gyakorlatokat osztotta meg a vendégekkel. Előadásában foglalkozott a körforgásos gazdaság energetikai szempontjaival, de a hulladék termelése, újrahasznosítása is helyet kapott a prezentációban. A szakember beszélt arról is, hogy miként lehet olyan termékeket létrehozni, amelyek hozzájárulnak a fenntartható gazdaság térnyeréséhez és hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez.

Az AACM Central Europe Llc. ügyvezetője, Oelberg Károly az Európai Uniós direktívákról, az ESG-ről és a taxonómiáról beszélt.

Mindhárom előadó szakterületét nagy érdeklődés övezte: az előadások közben és az azokat követő zárószekcióban is érkeztek a kérdések a vendégektől, a válaszok pedig jöttek az előadóktól.

Az eseménysorozat április 20-án folytatódik Székesfehérváron.