BREXIT aktuális fejlemények és információk

Takács Szabolcs, az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének (Brexit) Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felelős miniszteri biztosa által megküldött tájékoztatóban hasznos információk találhatók a BREXIT-tel kapcsolatos aktuális tudnivalókról.

Az EU és a brit kormány között jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások egy 2021. január 1-től hatályba lépő (szabad)kereskedelmi szerződés feltételeiről. Ebből adódóan a magyarországi vállalatoknak továbbra is indokolt folytatniuk a felkészülést valamennyi forgatókönyvre, így a megállapodás elmaradásának eshetőségére is.

Az alábbi aktuális fejlemények és információk a hazai gazdasági szereplők számára további segítséget nyújthatnak a felkészüléshez:

1) Az Európai Bizottság 2020. december 28. és 2021. január 8. között hot-line szolgáltatást üzemeltet majd az átmeneti időszak végéből eredő változásokban való eligazodás érdekében. A megkereséseket angolul lehet beküldeni minden uniós tagállamban a megadott kormányzati koordinátorokon keresztül. Miniszteri biztos úr kérésére az MKIK összegyűjtve továbbítja a beérkező angol nyelvű kérdéseket a kormányzati koordinátornak.

A tagvállalatok részéről esetlegesen felmerülő angol nyelvű kérdéseket kérjük a baki.magdolna@mkik.hue-mail címre megküldeni legkésőbb december 28-ig.

2) A kilépési megállapodás alatti átmeneti időszak végére való felkészülés keretében az Európai Bizottság 2020. december 3-án megjelentette legújabb tájékoztatóit, ezúttal az utazásra és a versenyjogra vonatkozóan. Valamennyi hasonló anyag elérhető az EU valamennyi hivatalos nyelvén, így magyarul is az alábbi weboldalon:

https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period

3) A hollandiai tengeri kikötők elkészültek a „Get Ready for Brexit”  fejlesztéssel, amelynek részletei az alábbi linkeken keresztül elérhetők a magyar kormány Brexit-honlapján:

https://brexit.kormany.hu/download/4/ff/a2000/Flyer%20Truck%20Drivers%208%20languages.pdf
https://brexit.kormany.hu/download/3/ff/a2000/EN%20Brexit-mailing.pdf

4) A magyar Kormány benyújtotta a Parlamentnek az Egyesült Királyság állampolgárai, valamint családtagjaik jövőbeni tartózkodási jogára vonatkozó szabályozásról szóló törvénymódosítást, amelynek általános vitájára 2020. november 19-én került sor az Országgyűlésben. A törvénymódosítás elfogadása esetén (a zárószavazásra december 16-án kerül sor) a hazánkban élő brit állampolgárok zavartalanul folytathatják tartózkodásukat, illetve munkavégzésüket magyarországi munkáltatóknál, illetve partnerekkel az átmeneti időszak végét követően is.