Bemutattuk a Mesterségek dicsérete című kamaratörténeti könyvet

A beszélgetésen Nyilas Péter, a szakmatörténeti írások szerzője, Kőkuti Attila kamarai elnök, két korábbi vezető, Nemesi Pál és Szeri István, valamint Sikaláné Sánta Ildikó, a könyvtár igazgatója vett részt. Utóbbi vezette a beszélgetést, kérdezte a szerzőt és a kamarai vendégeket, akik ugyancsak méltatták a kereskedelmi forgalomban nem kapható kötetet.

A szegedi kamara létesítését Baross Gábor közlekedési és kereskedelmi miniszter rendelte el 1890. februárjában, és ennek eredményeként, szeptember 7-én megtarthatták a Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara alakuló közgyűlését. A könyv már tavaly, a kerek évfordulóra megjelent, ám a koronavírus-járvány miatt 2021 őszére csúszott a bemutatója.

Az évforduló apropót adott arra, hogy a kamara, valamint a több mint 10 éve együttműködő könyvtár gyűjteményes kötetbe foglalja azokat a régi mesterségekről szóló, sokszor humoros motívumokat is hordozó írásokat, amelyek a szervezet lapja, a Kamarai Futár hasábjain jelentek meg hónapról hónapra. Ezekből a legérdekesebbek jelentek meg a kötetben szerkesztve és persze rövidítve.

A könyvtárban őrzött korabeli dokumentumokra épülő, könnyed hangvételű, szórakoztató írások számos érdekességet, adatot tartalmaznak a város kisiparának történetéből, emléket állítanak elfeledett kézműveseknek és mesterségeknek. Lapunk egykori újságírója, Nyilas Péter rá annyira jellemző, bő humorú részeteket idézett a könyvből, amire a hallgatóság maximálisan vevő volt. Minden megszólaló kiemelte a sajátos megközelítést, ahogy könnyeden, olvasmányosan közvetíti az értékeket a szerző, tisztelve a felemlegetett mesterségeket és azok korabeli művelőit.