Az üzleti célú határátlépés aktuális szabályai

Szeptember 5-étől  üzleti, illetve gazdasági célú utazás esetében korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarország területére. Igazolásra továbbra is szükség van, azonban már nem csak a korábbi előírások szerinti szervezetektől fogadható el.

Az utazási korlátozásokról szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet módosító 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendeletben jelentek meg a változások, melyek az üzleti, illetve gazdasági célú utazásra vonatkoznak:

  • ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
  • ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Ha az indok igazolásának hitelességével kapcsolatban a belépéskor kétség merül fel, akkor az általános belépési szabályok érvényesek.

A reptéri rendészeti hatóság tájékoztatása szerint tekintettel arra, hogy a  módosító rendeletben nincs meghatározva, mivel szükséges igazolni a gazdasági / üzleti tevékenységet, így bármilyen céges hivatalos igazolást (partnercég cégszerű aláírással ellátott igazolása, meghívólevél az itthoni cégtől, adóigazolás, bármilyen hivatalos irat, ami a gazdasági / üzleti okot igazolja) elfogadnak. Az igazolást magyar nyelven a legcélszerűbb benyújtani. Tájékoztatásuk szerint a munkavállalás céljából történő külföldre utazásra is érthető a gazdasági/üzleti célú kiutazás, szükséges ez esetben is az indoklással ellátott igazolás.

Visszajelzések alapján fontos, hogy az igazoláson szerepeljen a cég magyar kiküldöttjének, illetve Magyarországra történő beutazás esetén a külföldi utazónak a neve, illetve a két idevonatkozó kormányrendeletre - 408/2020. (VIII.30.), 422/2020. (IX.4.) történő hivatkozás. 

A  rendőrség kapcsolódó oldalát érdemes követni az üzleti célú ki-, vagy beutazást tervező vállalkozásoknak. Az üzleti célú beutazásokra vonatkozóan itt igazolásminta is letölthető, valamint az egyes határátkelők telefonos elérhetősége is. Az utazást megelőzően érdemes tájékoztatást kérni az illetékes határátkelőhelyen.