Az Unión belül utazókra vonatkozó új barangolási szabályok

Július 1-jén lépett hatályba a barangolásról szóló új, továbbfejlesztett rendelet, ami 2032-ig meghosszabbítja a belföldi díjszabás szerinti barangolást. Ennek köszönhetően az Európai Unióban és az EGT-ben utazók külföldön többletköltségek nélkül telefonálhatnak, küldhetnek szöveges üzeneteket és böngészhetnek az interneten. Az új szabályok jelentős előnyöket kínálnak az uniós vállalkozások és polgárok számára is, jobb barangolási szolgáltatásokat biztosítva számukra, az otthonival azonos minőségű külföldi mobilszolgáltatással. Az új szabályok emellett Unió-szerte javítják a segélyhívási célú kommunikációhoz való hozzáférést, és egyértelmű tájékoztatást biztosítanak az emeltdíjas szolgáltatásokról.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A barangolásról szóló rendeletünknek köszönhetően mindannyian élvezhettük a belföldi díjszabás szerinti barangolás előnyeit. Az EU-n belüli utazásaink során többletköltségek nélkül telefonálhatunk, küldhetünk sms-eket és böngészhetünk az interneten. Ez az európai egységes piac nagyon is kézzelfogható előnye. E szabályok meghosszabbítása továbbra is biztosítja az üzemeltetők közötti árak versenyképességét, és lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy az elkövetkező tíz évben továbbra is ingyenes barangolási szolgáltatásokat vegyenek igénybe."

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hangsúlyozta: „Emlékezzünk vissza azokra az időkre, amikor Európán belüli utazásunk során ki kellett kapcsolnunk a mobil adatforgalmat – hogy ne kapjunk csillagászati összegű számlát. Nos, ez mára a múlté, és feltett szándékunk, hogy ez legalább még az elkövetkező 10 évben így is maradjon. Jobb intetsebesség, nagyobb átláthatóság: továbbra is javítjuk az uniós polgárok életét.”

Jobb mobilinternet-sebesség utazás közben

A fogyasztóknak most külföldön is ugyanolyan minőségű mobilinternethez van joguk, mint otthon. A mobilszolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a fogyasztók hozzáférjenek a 4G- vagy a fejlettebb 5G- hálózatokhoz, amennyiben ezek elérhetőek a fogyasztó által látogatott célállomáson. A fogyasztók számára lehetővé kell tenni, hogy a mobilszolgáltatási szerződéseikben és a szolgáltatók weboldalain tájékozódhassanak a hálózat elérhetőségéről.

A váratlan, rejtett díjak elkerülése

Ha a fogyasztók repülőgéppel vagy hajón utaznak, a mobiltelefonok automatikusan kapcsolódhatnak a műholdak által biztosított fedélzeti hálózathoz. A nem földfelszíni hálózatok által nyújtott mobil csatlakozási szolgáltatások igénybevétele nagyon magas felár alá eshet. Az új barangolási szabályok kötelezik a szolgáltatókat arra, hogy védjék fogyasztóikat, és értesítsék őket, ha telefonjuk nem földi hálózatra vált. Ezen túlmenően a szolgáltatóknak automatikusan meg kell szakítaniuk a mobilszolgáltatásokat, ha a nem szárazföldi hálózatokon nyújtott mobilszolgáltatások elérik az 50 EUR-t vagy más előre meghatározott korlátot. A szolgáltatók további szolgáltatásokat is kínálhatnak, például a repülőgépeken és a hajókon igénybe vehető barangolás lemondásának lehetőségét.

Több információ a jobb döntés érdekében

A fogyasztók számára lehetővé kell tenni, hogy megalapozott döntést hozhassanak olyan szolgáltatások igénybevételéről, amelyek többletköltségeket vonhatnak maguk után. Külföldi utazás esetén drágább lehet ügyfélszolgálatokat, biztosítókat, repülőtéri ügyintézőket felhívni, versenyeken vagy rendezvényeken való részvétel céljából sms-üzeneteket küldeni, mint otthon. A szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy tájékoztassák a fogyasztókat azokról a telefonszám-típusokról, amelyek külföldi híváskezdeményezés vagy -fogadás esetén többletköltségekkel járhatnak. A szolgáltatóknak ezekről a másik uniós ország határának átlépésekor küldött automatikus SMS-üzenetek útján, valamint a szolgáltatási szerződésekben tájékoztatniuk kell a fogyasztókat.

112 – Segélyhívás utazás közben

Az új barangolási szabályok biztosítják, hogy a polgárok tisztában legyenek az 112-es egységes uniós segélyhívószámmal, amelyet az EU-ban bárhol használhatnak a segélyhívó szolgálatok eléréséhez. 2023 júniusáig a szolgáltatóknak automatikus üzeneteket kell küldeniük a külföldre utazó ügyfeleiknek, hogy tájékoztassák őket a segélyhívó szolgáltatások elérésére szolgáló alternatív módokról, például valós idejű szöveges üzenetek vagy alkalmazások révén. Azok a polgárok, akiknek nem áll módjukban hanghívást kezdeményezni, használhatják ezeket az alternatív eszközöket.

Alacsonyabb árak a szolgáltatók között, jobb feltételek a fogyasztók számára

A barangolásról szóló új rendelet alacsonyabb nagykereskedelmi díjakat állapít meg: ezen a szolgáltatók azzal kapcsolatos költségeit értjük, hogy a külföldi hálózatok használatával külföldön tartózkodó ügyfeleik számára szolgáltatásokat nyújtanak. A nagykereskedelmi árplafonok szintjét úgy állapítják meg, hogy a szolgáltatók számára biztosított legyen a fogyasztóknak belföldi díjakon nyújtott barangolási szolgáltatások költségeinek fenntartása és megtérülése.

  • Az adatszolgáltatások tekintetében az új rendelet a következő nagykereskedelmi árplafonokat határozza meg: 2022-ben 2 EUR/GB, 2023-ban 1,8 EUR/GB, 2024-ben 1,55 EUR/GB, 2025-ben 1,3 EUR/GB, 2026-ban 1,1 EUR/GB, 2027-től pedig 1 EUR/GB.
  • Hanghívások esetében: 2022–2024 között 0,022 EUR/perc, 2025-től pedig 0,019 EUR/perc.
  • SMS-ek esetében: 2022–2024 között 0,004 EUR/SMS, 2025-től pedig 0,003 EUR/SMS.

Az alacsonyabb nagykereskedelmi díjak előnyösek a fogyasztók számára, mivel várhatóan biztosítani fogják, hogy minden szolgáltató versenyképes barangolási előfizetéseket kínálhasson a belföldi díjas barangolás elvének megfelelően.

Háttér-információk

A barangolásról szóló uniós rendeletnek köszönhetően 2017 óta a polgárok az EU-n belül ingyenesen barangolási szolgáltatásokat élvezhetnek, azaz külföldön is többletköltségek nélkül telefonálhatnak, SMS-ezhetnek és használhatják a mobiladatokat. A szabályok felülvizsgálata szerint volt még mit javítani. A legutóbbi, 2021. februári Eurobarométer felmérés szerint az emberek 33%-a nyilatkozott úgy, hogy külföldi utazásai során a mobilinternet sebessége alacsonyabb volt, mint belföldön, 28%-uk pedig úgy tapasztalta, hogy a külföldi hálózat minősége alacsonyabb volt, mint otthon (pl. 4G helyett 3G). Ezenkívül a Közös Kutatóközpont által készített tanulmány azt is megállapította, hogy a fogyasztók 25%-a legalább egyszer a belföldihez képest rosszabb minőségű barangolási szolgáltatást kapott még akkor is, ha a hálózati feltételek egyébként lehetővé tették volna a jobb minőséget. Mivel az előző barangolási rendelet eredetileg 2020. június 30-áig volt hatályos, és ahhoz, hogy a tagállamok közötti utazások során minden mobiltelefon- és internetfelhasználó továbbra is többletköltség nélkül használhassa telefonját, a Bizottság 2021 februárjában javaslatot terjesztett elő egy új, továbbfejlesztett barangolási rendeletre, ami július elsején lépett életbe. 

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2022. június 30.