Az európai tőkepiacok élénkítésén dolgoznak

Az Európai Bizottság új, ambiciózus cselekvési tervet tett közzé, amelynek célja, hogy az elkövetkező években fellendítse az Európai Unió tőkepiaci unióját. Ma az EU legfőbb prioritása, hogy Európa kilábaljon a koronavírus által okozott példátlan gazdasági válságból. E feladat kapcsán alapvető fontosságú lesz az uniós tőkepiacok fejlesztése és a piaci finanszírozáshoz való hozzáférés biztosítása.

A nagy és integrált tőkepiacok elő fogják segíteni az uniós gazdaság helyreállítását, így biztosítva lesz, hogy a vállalkozások – különösen a kis- és középvállalkozások – finanszírozási forrásokhoz jussanak, és egyúttal az európai megtakarítóknak is kellő bizalma lesz ahhoz, hogy a jövőjükbe fektessenek. A virágzó tőkepiacok Európa zöld és digitális átállását is támogatni fogják, valamint elő fogják segíteni egy inkluzívabb és reziliensebb gazdaság megteremtését. A tőkepiaci unió az euró nemzetközi szerepének erősítéséhez is kulcsfontosságú.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A koronavírus okozta válság miatt a tőkepiaci unió létrehozására irányuló munkánk nagyon sürgős feladattá vált. Gazdasági fellendülésünk erőssége szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy tőkepiacaink mennyire jól működnek, és hogy az emberek és a vállalkozások hozzáférhetnek-e a befektetési lehetőségekhez, illetve a számukra szükséges piaci finanszírozáshoz. Jelentős beruházásokat kell eszközölnünk ahhoz, hogy az uniós gazdaság fenntarthatóbbá, digitálisabbá, inkluzívabbá és reziliensebbé váljon. A ma bemutatott cselekvési terv célja az egységes tőkepiac útjában álló fennmaradó akadályok egy részének azonnali kezelése.”

A bemutatott cselekvési terv három fő célkitűzése a következő:

- biztosítani kell, hogy az EU gazdasági fellendülése zöld, digitális, inkluzív és a rezilienciát támogató legyen azáltal, hogy a finanszírozást hozzáférhetőbbé teszi az európai vállalkozások, különösen a kkv-k számára;

- az EU-t még biztonságosabbá kell tenni az egyének megtakarításai és hosszú távú befektetései számára;

- integrálni kell a nemzeti tőkepiacokat egy valódi, az Unió egészét magában foglaló egységes tőkepiacba.

Ennek jegyében a Bizottság tizenhat célzott intézkedést terjeszt elő annak érdekében, hogy valódi előrelépést érjen el a tőkepiaci unió megteremtése terén. A ma bejelentett intézkedések részeként az EU:

- egyetlen hozzáférési pontot alakít ki a befektetők számára a vállalati adatokhoz

- támogatni fogja a biztosítókat és bankokat abban, hogy többet fektessenek be az uniós vállalkozásokba;

- meg fogja erősíteni a beruházásvédelmet annak érdekében, hogy nagyobb mértékben ösztönözze a határokon átnyúló beruházásokat az Unión belül;

- az Unió egészére vonatkozóan megkönnyíti a nyugdíjak megfelelőségének nyomon követését;

- harmonizáltabbá teszi, illetve közelíti egymáshoz a fizetésképtelenségre vonatkozó szabályokat;

- előmozdítja a felügyeleti konvergenciát és az uniós pénzügyi piacokra vonatkozó egységes szabálykönyv következetes alkalmazását.

Ezek az intézkedések a tőkepiaci unióra vonatkozó 2015. évi cselekvési terv és a 2017. évi félidős értékelés kapcsán elért eredményekre épülnek, és az Európai Parlament (a saját kezdeményezésű jelentés tervezete, 2020. június) és a Tanács (a Tanács következtetései, 2019. december 5.) felhívásait követik. Az intézkedések emellett az érdekelt felekkel folytatott részletes egyeztetések eredményeit és a tőkepiaci unióval foglalkozó magas szintű fórum ajánlásait is figyelembe veszik.

Háttér-információk

A tőkepiaci unió önmagában nem cél, de elengedhetetlen az olyan kulcsfontosságú gazdaságpolitikai célkitűzések megvalósításához, mint: a koronavírus utáni fellendülés, a mindenki számára működőképes, inkluzív és reziliens gazdaság megteremtése, a digitális és fenntartható gazdaságra való kettős átállás, valamint nyitott stratégiai autonómia biztosítása a brexit utáni és egyre összetettebb világban. E célkitűzések eléréséhez jelentős beruházásokra van szükség, amelyeket kizárólag közpénzből és a banki hitelezés révén történő hagyományos finanszírozás útján nem lehet megvalósítani. Csak a nagy, jól működő és integrált tőkepiacok tudják biztosítani a koronavírus okozta válságból való kilábaláshoz szükséges támogatást. Csak egy megfelelően működő tőkepiaci unió képes mozgósítani és becsatornázni az előttünk álló éghajlati és környezetvédelmi kihívások kezeléséhez és vállalataink digitalizációjának támogatásához szükséges hatalmas beruházásokat, amelyek azt szolgálják, hogy globális szinten versenyképesek maradjanak.

Várakozásaink szerint a tőkepiaci unió minden európai polgár számára értéket fog teremteni, függetlenül attól, hogy hol élnek és dolgoznak. A tőkepiaci unióval a fogyasztóknak több választási lehetőségük lesz megtakarításaik és befektetéseik tekintetében, ugyanakkor gondoskodni kell arról is, hogy jól tájékozottak legyenek és megfelelő védelemben részesüljenek, bárhol is legyenek. A vállalkozások – köztük a kis- és középvállalkozások – számára lehetővé kell tenni, hogy EU-szerte finanszírozáshoz juthassanak, a befektetők számára pedig EU-szerte elérhetővé kell tenni a beruházási projekteket.

 

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2020. szeptember 24.