Az EU piacvédelmi intézkedései több mint 460 000 európai munkahelyet védenek

Az Európai Bizottság közzétette az EU 2021. évi piacvédelmi tevékenységeiről szóló éves jelentését. A jelentés megállapítja, hogy az uniós kereskedelmi intézkedések 2021-ben 462 000 munkahelyet védtek meg közvetlenül az olyan kulcsfontosságú uniós feldolgozóipari ágazatokban, mint az alumíniumipar, az acélgyártás, a kerámiagyártás és a zöld technológia. Ez azt mutatja, hogy az uniós piacvédelmi intézkedések hatékonyan védik az uniós gyártókat a tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke és a kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Elengedhetetlen, hogy megvédjük az európai gyártókat és munkavállalókat a kereskedelmi szabályokat megszegők által okozott károktól. A tisztességes kereskedelem biztosítása kiváltképpen fontos a mai, kihívásokkal terhes globális környezetben, amikor az ellátás biztonsága veszélyben van. Nem engedhetjük meg, hogy a dömpingelt vagy támogatott behozatal kárt okozzon az uniós gazdasági ágazatnak. Az Európai Bizottság számára ezért változatlanul kiemelt prioritás a piacvédelmi intézkedések hatékony érvényesítése és végrehajtása.”

A megújuló energiaforrások és a digitális értékláncok szempontjából döntő fontosságú termékek – például a szélerőműtorony-alkatrészek vagy az optikai szálak – tisztességtelen behozatala elleni küzdelem eredményeként az EU kereskedelmi intézkedései ösztönzik a modern gyártásba, valamint a kutatásba és fejlesztésbe történő beruházásokat, mivel mindkettő elengedhetetlen az ellátás, a növekedés, a munkahelyteremtés és a bevételek fenntartásához Európa említett iparágaiban. A kereskedelmi intézkedések hozzájárulnak az európai zöld megállapodáshoz és az európai digitális menetrendhez is.

Határozott fellépés a vámok kijátszása ellen és segítségnyújtás külföldön az uniós exportőröknek

A 2021. évi éves jelentésből kiderül, hogy a Bizottság fokozta nyomonkövetési erőfeszítéseit a vámokat – főleg az intézkedések kijátszása révén – kikerülő gazdasági szereplők kilétének megállapítása és szankcionálása érdekében. Amikor a Bizottság 2021-ben ilyen gyakorlatokat talált, kijátszásellenes vagy visszanyerésre vonatkozó intézkedések révén határozottan fellépett ellenük.

Ezen túlmenően a Bizottság fokozott segítséget nyújtott az uniós exportőröknek a harmadik országok által az exportőreinkkel szemben bevezetett indokolatlan vagy tisztességtelen piacvédelmi intézkedések kezeléséhez.

A Bizottság végrehajtotta az Európai Számvevőszék fennmaradó – különösen a piacvédelmi eszköz céljáról és használatáról és az érdekelt felek (különösen a kkv-k) tájékoztatásáról szóló kommunikációra vonatkozó – 2020-as ajánlásait is.

Háttér-információk

2021 végén 163 végleges piacvédelmi intézkedés volt hatályban az EU-ban, amelyek többsége dömpingellenes intézkedés volt. A Bizottság 2021-ben 14 új vizsgálatot indított, köztük 11 dömpingellenes és 3 szubvencióellenes vizsgálatot.

Az éves jelentést kísérő szolgálati munkadokumentum felsorolja a Bizottság 2021. évi piacvédelmi tevékenységeit. Összefoglalja a kiválasztott ügyeket és a piacvédelemmel kapcsolatos, figyelemreméltó bírósági ítéleteket, valamint több olyan harmadik országbeli ügyet is taglal, amelyeket a Bizottság az év során figyelemmel kísért.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2022. szeptember 20.