Az autók és a játékok vezetik a veszélyes termékek listáját az unióban

Az Európai Bizottság a közzétette a biztonsági riasztórendszerről, a veszélyes, nem élelmiszer jellegű termékek uniós riasztási rendszeréről szóló éves jelentését. A jelentés a 2021-ben bejelentett riasztásokra és a nemzeti hatóságok által válaszul hozott intézkedésekre terjed ki. Ebben az éves jelentésben most először az autók szerepelnek a bejelentett termékek listájának élén, a második helyen a játékok állnak. Ezenkívül a Covid19-világjárvánnyal összefüggésben a bejelentett termékek jelentős részét még mindig a védőfelszerelések, például a szájmaszkok teszik ki.

Mivel a fogyasztók egyre gyakrabban vásárolnak online platformokon, új eszközök kidolgozása is folyamatban van az interneten vásárló fogyasztók hatékonyabb védelme és a veszélyes termékek piacról való kivonása érdekében. E célkitűzésekkel összhangban a Bizottság elindítja a „keresőrobot” elnevezésű új elektronikus felügyeleti eszközt, amely segíteni fogja a nemzeti hatóságokat a biztonsági riasztórendszerben jelzett nem biztonságos termékekkel kapcsolatos online ajánlatok felderítésében.

Didier Reynders, a jogérvényesülésért és a fogyasztópolitikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „A biztonsági riasztórendszer ismét létfontosságú eszköznek bizonyult annak elérésében, hogy a fogyasztók biztonságban legyenek a veszélyes termékekkel szemben. Büszke vagyok a rendszer folyamatos korszerűsítésére és megerősítésére is. Rendkívül fontos, hogy a biztonsági riasztórendszer igazodjon az új fogyasztói környezethez. Ily módon biztosíthatjuk, hogy a biztonsági riasztórendszer az egységes piac hatékony eszköze maradjon, amely minden körülmények között védi a fogyasztókat. A rendszer hozzájárult továbbá annak biztosításához, hogy a világjárvány elleni küzdelemben használt felszerelések a lehető legmagasabb színvonalúak legyenek.”

A jelentés főbb megállapításai

2021-ben a biztonsági riasztórendszerben részt vevő országok hatóságai 2142 esetben küldtek riasztást a rendszeren keresztül. Első alkalommal érkezett a legtöbb riasztás a „gépjárművek” kategóriában, amelyet a „játékok” és az „elektromos készülékek és berendezések” követtek. Ami a gépjárműveket illeti, a meghozott intézkedések főként a műszaki problémák észlelését követő visszahívásokra irányultak, míg a játékok esetében a veszélyes vegyi anyagok jelenléte, valamint a gombelemek álltak a középpontban. Ezen túlmenően az elektromos készülékek és berendezések esetében a leggyakrabban jelentett problémák a feszültség alatt álló alkatrészek expozíciójával és a túlmelegedéssel voltak kapcsolatosak.

A világjárvány folytatódásával a felügyeleti intézkedések a Covid19-hez kapcsolódó termékek széles körét foglalták magukban. A védőfelszerelésekkel kapcsolatban számos riasztás érkezett, különös tekintettel a szájmaszkokra. Az öt leggyakoribb kockázat a személyi sérülés, a vegyi anyag, a tűzveszély, a fulladás és az áramütés kockázata volt. A biztonsági riasztórendszerbe összesen 4965 nyomonkövetési értesítés érkezett, ami azt mutatja, hogy a tagállamok szorosan nyomon követik a riasztásokat, és az egyes országok gyakran további intézkedéseket is hoznak.

A jelentés azt mutatja, hogy 2021-ben a 30 részt vevő országban (az EU-27, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia) általánosan egyre gyakrabban használták a riasztási rendszer hálózatát, hogy biztosítsák a fogyasztók biztonságát a veszélyes termékekkel szemben.

Következő lépések

A Bizottság elindítja a „keresőrobot” elnevezésű új elektronikus felügyeleti eszközt. Az eszköz segíteni fogja a nemzeti hatóságokat a biztonsági riasztórendszerben jelzett veszélyes termékekkel kapcsolatos online ajánlatok kiszűrésében. Ez az eszköz azonosítja és automatikusan kivonatolja ezeket az ajánlatokat, lehetővé téve a végrehajtó hatóságok számára, hogy felkutassák a szolgáltatót, és elrendeljék ezen ajánlatok tényleges visszavonását. Ezáltal elősegíti a jelenlegi széttagolt megközelítés harmonizálását és a veszélyes termékek online értékesítésének nyomon követésével kapcsolatos kihívások kezelését.

A Bizottság 2021. június 30-án a jelenlegi általános termékbiztonsági irányelv helyébe lépő új általános termékbiztonsági rendeletre irányuló javaslatot is előterjesztett. A rendelet célja a nem élelmiszer jellegű fogyasztási cikkek biztonságára vonatkozó általános keret korszerűsítése annak érdekében, hogy az megőrizze a fogyasztók számára biztonsági hálóként betöltött szerepét, és megfeleljen az új technológiákhoz kapcsolódó termékek és az online értékesítés növekedése által támasztott termékbiztonsági kihívásoknak.

Nemzetközi szinten az Európai Bizottság – tekintettel az EU és az USA közötti erős kereskedelmi kapcsolatokra és a két piac közötti hasonlóságokra – az együttműködés további erősítése érdekében egy fogyasztóvédelemről szóló informális párbeszédet indít a fogyasztási cikkek biztonságosságával foglalkozó amerikai bizottsággal. Ez a párbeszéd kiterjed majd az e-kereskedelem növekedésére, az új technológiák terjedésére, a termelés és a kiskereskedelmi értékesítés globalizációjára, valamint a kiszolgáltatott fogyasztói csoportok sajátos szükségleteire. A párbeszédre a Reynders biztos és az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának elnöke, Lina Khan által márciusban tartott, a fogyasztóvédelemről szóló első informális párbeszédet követően kerül sor.

Háttér-információk

A 2003 óta működő biztonsági riasztórendszer gyors információcserét tesz lehetővé az uniós tagállamok/EGT-országok, az Egyesült Királyság (Észak-Írország) és az Európai Bizottság között a fogyasztók egészségére és biztonságára nézve kockázatot jelentő veszélyes, nem élelmiszer jellegű termékekre vonatkozóan. Így megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket hozhatnak, és az adott termékeket eltávolíthatják a piacról.

A Bizottság kezeli a biztonsági riasztórendszer nyilvános honlapját, amely modern és felhasználóbarát felületének köszönhetően megkönnyíti a bejelentési folyamatot. Az oldalak elérhetők valamennyi uniós nyelven (2022-től már ír nyelven is), valamint izlandi és norvég nyelven is. A vállalkozások a termékbiztonsági bejelentő modult (Business Gateway) is használhatják arra, hogy gyorsan és hatékonyan tájékoztassák a nemzeti hatóságokat az általuk forgalomba hozott termékkel kapcsolatos biztonsági aggályaikról.

A fogyasztók védelmét szolgáló további fellépés a termékbiztonsági vállalás, amely konkrét önkéntes intézkedéseket határoz meg a piacterek számára annak érdekében, hogy a platformjaikról gyorsan eltávolítsák a nem biztonságos termékekre vonatkozó ajánlatokat. Eddig a következő tizenegy online piactér írta alá ezt az együttműködési megállapodást a tagállamokkal abból a célból, hogy eltávolítsa weboldaláról a veszélyes termékeket: a bol.com, az eMAG, a Wish.com, az AliExpress, az Amazon, az eBay, a Rakuten France, az Allegro, a Cdiscount, valamint az Etsy és a Joom. A termékbiztonsági vállalásról szóló legutóbbi eredményjelentés szintén elérhető.

Forrás: az Európai Unió Sajtóközleménye, 2022. április 25.