A változó hulladékgazdálkodás legfontosabb tudnivalóit ismertették a kamarában

Júliustól több kiemelt változtatás is érvénybe lép a hazai hulladékgazdálkodás területén. Ekkortól látja el a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az évente mintegy 5 millió tonna települési hulladék begyűjtését és kezelését. Emellett elindítja a hazai kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, megszervezve a rendszer hatálya alá tartozó termékkörökből származó hulladékok hulladékgazdálkodási feladatait is. A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) Ipari Tagozata és az Enterprise Europe Network Szeged a május 11-i hibrid fórumán szakmai előadók segítségével tájékoztatta az érintett vállalkozásokat.

Kamaránk ipari alelnöke, Gellért Ákos nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntőjében hangsúlyozta, fontos, hogy ilyen és ehhez hasonló fórumokon keresztül informáljuk a vármegye érintett gazdasági szereplőit. Ezt eddig és a továbbiakban is fontos feladatának tekinti a gazdasági önkormányzat.

Az előadások sorát Katona Csaba tájékoztatója nyitotta. A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője a szabályos hulladékgazdálkodás részleteire, ellenőrzési tapasztalatokra és jó gyakorlatokra hívta fel a figyelmet. A hulladék besorolása, gyűjtése, átadása és nyilvántartása is szóba került.

A hibrid fórum második előadója, Modrovics Mónika online adott tájékoztatást a résztvevőknek. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. területi vezetője a koncesszió céljáról, tárgyáról és feladatairól beszélt, továbbá a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről és a visszaváltási rendszerről is beszélt. Mint elmondta, az Európai Unió rendkívül szigorú hulladékgazdálkodási célértékek elérését határozta meg minden tagállam számára a körforgásos gazdaságra való áttérés jegyében. Ezek eléréséhez a jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszert hatékonyabbá kell tenni, ezért a magyar állam a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátását egészében állami hatáskörbe vonja és 35 évre koncesszióba szervezi.

Sztruhár Imre, a Green Tax Service Kft. termékdíj tanácsadója a környezetvédelmi termékdíj részleteiről, a termékdíj köteles termékekről tartott előadást. Emellett a hulladéktermelőket érintő speciális szabályokra is kitért előadásában.

A fórum interaktív volt, a nagyszámú, érdeklődő közönség az egyes előadások közben és azok után is kérdeztek a szakemberektől.

Előadónk prezentációja letölthető az alábbi linkeken:

A teljes előadás megtekinthető Youtube csatornánkon: