A technológiaváltás sikerének titkát kerestük

Szervesen építve a korábbi találkozók és események eredményére és a közösség tagjainak igényeire, a technológiaváltásban érintett cégvezetőknek szerveztük június 14-én a RILIAM I-4.0 projekt utolsó rendezvényét, az ötödik i3 klubot. A projekt része volt 10 esettanulmány elkészítése olyan vállalatoknál, akik már élenjárók ezen a területen. A rendezvény ezen tanulmányok mélyebb megismerésére és elemzésére, a tapasztalatok megosztására fókuszált.

A klub résztvevői egy szociometriai feladat segítségével mutatkoztak be egymásnak, és fejtették ki véleményüket olyan kérdésekben, minthogy mennyi ipar 4.0-ás tapasztalattal rendelkeznek; a technológiaváltás mennyire fogja megoldani az adott cég jelenlegi problémáit, kihívásait; mennyire értenek egyet azzal, hogy a lean a technológiaváltás alapja; mennyire hisznek abban, hogy a munkavállalók bevonása a technológiaváltásba, magának a technológiaváltás sikerének a kulcsa.

A bemutatkozás után a felvett 10 esettanulmány tanulságai, összetett eredményei kerültek összefoglalásra és megvitatásra. A délután egy interaktív, tudásmegosztásra szolgáló feladattal folytatódott. A résztvevők feladata volt, hogy folytassák azt a mondatot: Hogyan oldaná / oldotta meg azt, hogy…- azaz mire kíváncsi, hogy más cégeknél ez hogyan működik? Az érdeklődési területeket, dilemmákat közösen ragasztották ki a falra, és készítettek belőle egy struktúrát. A jelenlévők – a közösségi tudás erejével – ezeket a kérdéseket válaszolták meg. Érdekesség volt, hogy teljesen más területről érkezett vezető beosztású kollégák, illetve más cégméretű vállalkozás vezetői adtak megoldási javaslatokat a felvetett problémára, és ezekkel a javaslatokkal azonosulni tudott a kérdést felvető cégvezető.

A megfogalmazott legfontosabb gondolatok a technológiaváltásról, robotika, digitalizáció bevezetéséről a következők:
• Ha nem kerül felülvizsgálatra, optimalizálásra előbb a technológiai folyamat, akkor a robotizáció bevezetésével a folyamat nem lesz hatékony, mert a hibák is automatizálva lesznek.
• Az Ipar 4.0 bevezetése elsősorban humán kérdés, vezetői elköteleződés, munkavállalók meggyőzése, bevonása a változásba és csak ezt követően, eszköz kérdés.
• A változás szükségszerűsége a vállalati kultúra része kell legyen. Az emberi természet velejárója a változástól való félelem – ezzel tisztában kell lennie minden vezetőnek.
• Megfelelő vállalatirányítási rendszer megléte

A projekt lezárult, azonban a résztvevőkben megfogalmazódott az igény a folytatásra céglátogatások, képzések, klubesemények formájában. A cégvezetők olyan területeket is meghatároztak, melyekre a vállalkozások szívesen szánnak időt a jövőben annak érdekében, hogy bővítsék ismereteiket és kapcsolati hálójukat.


  

Galéria