A Széchenyi Programiroda az új uniós támogatási ciklusban is segít

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. (SZPI) elsődleges célja és feladata a pályázók tájékoztatása és támogatása az európai uniós pályázatokkal kapcsolatban, amit Társaságunk két szakmai üzletágán keresztül valósít meg:
az SZPI Nemzeti Programok Igazgatósága (NPI) tanácsadóhálózatának köszönhetően helyben nyújtunk térítésmentes segítséget a pályázni kívánó hazai magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok vagy akár egyesületek részére.

Az SZPI tanácsadók konkrét tanácsokkal, útmutatással kísérik végig az érdeklődőket azon az úton, ami egy fejlesztéssel kapcsolatos ötlet megszületésétől annak sikeres megvalósításáig tart. Az SZPI NPI a Közép-és Délkelet-magyarországi Térségben öt megyét fed le, köztük Csongrád-Csanád megyét, ahol Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Szentesen rendelkezik irodával, de kérésre a tanácsadók személyesen is felkeresik az ügyfeleket/érdeklődőket. Elérhetőségeinket megtalálják a https://www.szpi.hu/#irodak menüpont alatt. Társaságunk régóta szorosan együttműködik a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, évente több tájékoztató fórumot szervezünk információk átadása, kedvezményezettek támogatása céljából. A koronavírus-járvány alatt az információkat online, valamint személyes jelenléttel zajló események keretében juttatjuk el az érdeklődőkhöz, ezek ingyenesen bárki számára hozzáférhetőek; a Kamara a honlapján és a hírleveleiben teszi közzé ezeket az eseményeket.


Az SZPI Nemzetközi Igazgatósága a határon átnyúló együttműködési programok tervezésében és megvalósításában vesz részt. A Társaság keretein belül működnek a 2014-2020-as ciklusban megvalósuló osztrák-magyar, magyar-szlovák, magyar-horvát, magyar-szerb, valamint a magyar-szlovák-román-ukrán határon átnyúló együttműködési programok közös titkárságai, a román-magyar, az osztrák-magyar és a szlovén-magyar programok ún. információs pontjai, továbbá az SZPI felel az ezen programokban nyertes projektek magyar partnerei költségeinek hitelesítéséért is. Csongrád-Csanád megyében, Szegeden, az érdeklődőket egy kollégánk segíti, aki a magyar-szerb határtérség fejlesztését célzó Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Együttműködési Program pályázóinak és kedvezményezettjeinek nyújt szakmai támogatást, segítve ezzel a projektek, illetve a program sikeres megvalósítását. A jelenleg futó 76,6 millió euró összköltségvetésű program olyan nonprofit szervezetek együttműködését támogatja, amelyek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyékben, illetve a szerbiai Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség közigazgatási egységek területén találhatóak. A program céljaival összhangban a projektek természetvédelemre, határátkelési kapacitásbővítésre, helyi értékeken alapuló turizmusra és kultúrára, örökségvédelemre, valamint a KKV-k foglalkoztatási potenciáljának érvényre juttatására fókuszálnak. Csongrád-Csanád megyéből 72 nyertes projektben 16 településről összesen 88 szervezet vett, illetve vesz részt kedvezményezettként a programban.


A megye egyidejűleg a román-magyar határtérséget felölelő Interreg V-A Románia-Magyarország Együttműködési Programban is támogatásra jogosult terület; a pályázókat és kedvezményezetteket pedig egy információs pontként működő szegedi kollégánk segíti. A program keretében rendelkezésre álló közel 232 millió eurós fejlesztési forrásokból Romániában Szatmár, Bihar, Arad és Temes megye, a magyar oldalon pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megye részesülhet. A felhívások során összesen 100 kezdeményezés nyert támogatást, amelyből eddig 22 megvalósítását kezdte meg összesen 28 Csongrád-Csanád megyei intézmény a fenntartható mobilitás, a foglalkoztatás-fejlesztés, egészségügyi fejlesztések, a katasztrófavédelem, az intézmények és állampolgárok közötti együttműködés, valamint a közös értékek és források védelmének témakörében.


Jelenleg a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus utolsó pályázati forrásainak lekötése zajlik, azonban ezzel párhuzamosan javában folynak a 2021-2027 közötti periódus előkészítő munkálatai mind hazai, mind nemzetközi területen. Az EU új hétéves költségvetése 2020 decemberében elfogadásra került, így mára az egyes tagállami keretek is javarészt láthatóak. A fontosabb irányvonalak között a kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítése, a hálózatosodás és digitalizáció, a kutatás-fejlesztés és innováció, az energia- és erőforrás-hatékonyság, valamint a klímavédelem és a hátrányos helyzetű csoportok támogatása szerepel a munkanélküliség elleni harc mellett.


A pályázati források hátterét nyújtó operatív programokon keresztül mintegy 9 200 Mrd Ft-nyi támogatás érkezik Magyarországra. A kifejezetten önkormányzati és közösségi fejlesztéseket támogató Versenyképes Magyarország Operatív Program (ami, illeszkedve a 2014-2020 közti programhoz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, azaz TOP Plusz néven fut) kerete ebből mintegy 2 000 Mrd Ft-ot tesz ki, célja az önkormányzati infrastruktúra (közintézmények, közlekedés, üzleti infrastruktúra) fejlesztése. A 2021-2027 közötti időszakra szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) a 2014-2020 közti időszak eredményeire épít, kerete mintegy 3 100 Mrd Ft. Célja a hazai kis- és középvállalkozások termelékenységének, hatékonyságának fokozása, versenyképességének és jövedelemtermelő képességének erősítése, a foglalkoztatás biztosítása.