A SolvElectric Technologies Kft. kapta a Dél-alföldi Innovációs Díjat

Ebben az évben már tizenkettedik alkalommal adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjat Szegeden. Gazdasági társaság kategóriában ezúttal a SolvElectric Technologies Kft. vehette vette át az elismerést. A természetes személy kategória győztese Szabó Tamás lett. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság szakmai közreműködésével a Csongrád, a Békés és a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Kht. közösen hirdette meg idén is a pályázatot. Az elismeréseket 2021. november 4-én, szűk körű ünnepségen adták át a Magyar Tudomány Ünnepén, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.


A SolvElectric Technologies Kft. a SolvAir UNI fotókatalízis elven működő levegőfertőtlenítő és szagtalanító berendezés kifejlesztéséért, Szabó Tamás pedig a BorderWatcher közösségi határforgalom-figyelő applikáció létrehozásáért kapta az innovációs díjat – jelentette be Kemény Lajos akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke. A kiírásra idén összesen 7 pályázat érkezett be.

A DÍJÁTADÓ UTÁN KASZÁS ANIKÓ MUTATTA BE A GYŐZTES TALÁLMÁNYT

A családi vállalkozásként működő SolvElectric Technologies Kft. ügyvezetője, Kaszás Anikó kiemelte: a fotokatalízis elvén működik a levegő fertőtlenítésre és szagtalanításra szolgáló most díjazott berendezésük. Az eszköz fotoreaktorként működve bontja le a mikroorganizmusokat és távolítja el hatékonyan az allergéneket, valamint a penészspórákat a levegőből. Előnye, hogy csöndes és alkalmazása nem terheli a környezetet, filterek és ózon alkalmazása nélkül is képes fertőtlenítő hatást kifejteni. A berendezést a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve alkották meg, az egyébként a forgalmazás megkezdése óta több szegedi intézményben látja el hatékonyan feladatát.

SZABÓ TAMÁS NYERTE A DÍJAT TERMÉSZETES SZEMÉLY KATEGÓRIÁBAN

A XII. Dél-alföldi Innovációs Díjban részesült Szabó Tamás „BorderWatcher project” című pályázata természetes személy kategóriában. Ez a mobiltelefonos alkalmazás hasznos információkkal látja el felhasználóit a határátkelőhelyek forgalmáról, leterheltségéről és egyéb specifikus paraméterekről. Az applikáción keresztül a határrendészetekről érkező hivatalos adatok mellett, a felhasználók által feltöltött információk alapján valós idejű jelentéshez lehet jutni. Az applikáció már jelenleg is több mint 50 ezren használják, naponta 3-6 ezer ember nyitja meg.

Fotó: MTA Szegedi Akadémiai Bizottság

Galéria