A Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat díjazottjai

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot, további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélte. A koronavírus-járvány miatt idén is elmarad a díjak március végére az Országgyűlés épületébe tervezett ünnepélyes átadása.

A 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Richter Gedeon Nyrt. részesült, a Terrosa, egy új bioszimiláris magyar gyógyszer létrehozásáért. 

A 2020. évi Ipari Innovációs Díjban (ITM) az Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft. részesült automatikus felületkezelő berendezés fejlesztéséért és gyártásáért, 3D nyomtatott alkatrészekhez.

A 2020. évi Informatikai Innovációs Díjban (ITM) a Tungsram Operations Kft. részesült a vállalat hagyományos képességeinek újrahasznosításáért innovatív területeken (wolframszál fejlesztés, fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés).

A 2020. évi Ipari Innovációs Díjban (NKFIH) a TEQBALL Kft. részesült a TEQ LITE, a tömeggyártható, összecsukható Teqball asztal létrehozásáért.

A 2020. évi Agrár Innovációs Díjban (AM) a KITE Zrt. részesült Precíziós Gazdálkodási Rendszere (PGR) létrehozásáért, amelynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálják.

A 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban (AM) a MOL Nyrt. részesült Co-Processing eljárásáért, amely biológiai eredetű és fosszilis hulladék alapanyagok együttes átalakítását jelenti gázolajokká.

Az SZTNH 2020. évi Innovációs Díjában a Hagyó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült a számos szabadalommal védett univerzális lepárló berendezéséért, amely aromaprofilra kifejlesztett számítógépes vezérléssel rendelkezik.

Az MKIK 2020. évi Innovációs Díjában a Graboplast Padlógyártó Zrt. részesült különleges tulajdonságú padló fejlesztésekért (önfertőtlenítő felületű közületi padló, tömör és habszerkezetű rétegekből felépülő versenysportpadló).

A 2020. évi Startup Innovációs Díjat, amelyben a 2019-ben alapított Femmetex Hungary Kft. részesült a this is Redy intim női alsóneműért. 

 

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében kiemelt elismerésben 6 innovációs teljesítményt részesített, melyből kettő Csongrád-Csanád megyei vállakozás:

  • Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk, Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. (Szeged)
  • A földgáz és biogáz kénhidrogén- és vízgőztartalmát mérő lézeres fotoakusztikus elvű műszer kifejlesztése és piacra vitele, Hobré Laser Technology Kft. (Algyő)

Elismerésben részesített, sikeres megyei innovációk:

  • Legújabb nemesítésű fehér TV paprika hibrid fajtajelöltjei, Duna-R Kft., Délalföldi Kertészek Szövetkezete (Szentes)
  • A legújabb magyar nemesítésű nagy fehérje tartalmű búza, tritikálé illetve honosított GMO mentes szójára alapozott malomipari alapanyagok,
    valamint broiler csirke és szarvasmarha takarmánykeverékek kifejlesztése, piaci bevezetése, „HÓDAGRO” Zrt. (Hódmezővásárhely)

 

A díjazottakról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a csatolt dokumnetumban nyitható meg.