A késedelmes fizetésekről szóló irányelv felülvizsgálata

Ez a konzultáció az Európai Bizottság által a késedelmes fizetésekről szóló (2011/7/EU) irányelv felülvizsgálatának előkészítése céljából végzett munka részét képezi.

A konzultáció célja az, hogy információkat gyűjtsön a késedelmes fizetések következő vonatkozásairól:

i. a vállalkozások által alkalmazott fizetési határidők fő jellemzői;
ii. a vállalkozások tapasztalatai a tisztességtelen fizetési gyakorlatokkal kapcsolatban;
iii. a késedelmes fizetésekkel kapcsolatos viták vállalkozások általi kezelése;
iv. a vállalkozások véleménye a késedelmes fizetések elleni küzdelemre irányuló lehetséges szakpolitikai intézkedésekről.

E konzultáció célközönségét a kis- és középvállalkozások (kkv-k) alkotják, függetlenül attól, hogy melyik gazdasági ágazatban folytatják tevékenységüket. Kizárólag a vállalkozások közötti (B2B) ügyletekre vonatkozó fizetési feltételekre összpontosít. Ennek megfelelően a többnyire közvetlenül a fogyasztóknak és/vagy a közigazgatási szerveknek értékesítő kiskereskedők és vállalkozások ne vegyenek részt ebben a konzultációban.

 

A használt kifejezések:

A fizetési határidő a fizetésnek a szerződésben vagy a felek közötti bármely más formájú megállapodásban megállapított határideje (ez például napokban vagy hónapokban fejezhető ki).
A fizetési késedelem az az időtartam, amellyel túllépik a fizetési határidőt.
A fizetési időtartam a fizetési határidő és a fizetési késedelem összege.

További információk a következő weboldalon találhatók: https://single-market-economy.ec.europa.eu/smes/sme-strategy/late-payment-directive_en

A kérdések megválaszolásakor kérjük, hagyatkozzon a „szokásos” helyzetre, azaz a korábbi és a jelenlegi válság (pl. Covid19, emelkedő energiaárak, infláció) hatása nélküli helyzetre, kivéve, ha a kérdés kifejezetten ezekre a hatásokra vonatkozik.

 

A kérdőív kitöltése IDE kattintva kezdhető meg, és március 16-ig várjuk a válaszokat.

Kapcsolódó kérdéseit a piti.eniko@csmkik.hu email címen várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival hozzájárul a felmérés eredményességéhez!