A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.06.01.

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023. június 1-jei rövid gazdasági hírei:

Indul az új pályázat kezdő vállalkozóknak

Hamarosan elindul a kezdő vállalkozásokat segítő pályázati program. Ebben az induló egyéni, vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek akár 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében. A támogatás segítségével több mint ezer vállalkozás jöhet létre, minderre összesen 6 milliárd forintos hazai forrást biztosít a Kormány. A pályázat regisztrációs felülete augusztus 1-től nyílik meg, ám érdeklődni már a mai naptól is lehet az OFA Nonprofit Kft. elérhetőségein.

Elindult az ipari árcsökkenés Magyarországon

Elindult az ipari árcsökkenés Magyarországon. Erre utal a KSH amost megjelent rövidjelentése, mely szerint harmadik hónapja csökken az ipar belföldi értékesítési árszintje. Áprilisban a teljes ipar 0,5%-os, ezen belül a feldolgozóipar 1,4%-os árszintcsökkenést mutatott fel. Az áresés a termelői szinten az energiatermelőknél kezdődött, de mára a főbb területekre is kiterjedt. Érdekesség, hogy a tartós fogyasztási cikkeket gyártó ágazatcsoport esetében az árszint már alacsonyabb, mint a tavalyi magas érték volt.

A recesszió ellenére is többletet termelt a külkereskedelem

Jelentős többletet termelt a szolgáltatások külkereskedelmi forgalma Magyarországon az idei első negyedévben a KSH friss adatai alapján. A következő negyedévekben már nemcsak a szolgáltatásexport nyújthat erős támaszt, hanem a termékkülkereskedelem is helyreállhat, ahogy a globális energiaárak szelídülése kedvező hatást gyakorol. Az idei első negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 13, importja 5,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatásokból származó külkereskedelmi aktívum 2,4 milliárd euró volt, csaknem 540 millió euróval több a tavalyi első negyedévinél.

A Cofidis felvásárolja a Magyar Cetelem Bankot

A Cofidis felvásárolja a Magyar Cetelem Bankot. Az ügylet jövő év első negyedévében léphet hatályba, amelynek feltétele a különböző hatósági engedélyek beszerzése. A Cofidis közleménye szerint az akvizíció új lendületet ad a cégnek Magyarországon, ahol céljuk, hogy teljes körű fogyasztási hitelezővé váljanak. Emellett az ügylet lehetővé teszi a csoport számára, hogy megerősítse jelenlétét Közép-Európában. Az e-beszamolo.hu oldalon elérhető adatok szerint a Cofidis Magyarországi Fióktelepe tavaly hárommilliárd forint adózás előtti veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi 13 millió forintos nyereséggel.