A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.06.09.

Indul a jelentkezés a nyári diákmunka programra

Idén is meghirdeti a kormány a Nyári diákmunka programot. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a mai közleményében jelentette be, hogy ezen a nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését – olvasható a közleményben. A diákok június 15-től regisztrálhatnak a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál, a támogatással elhelyezkedő fiatalok legkorábban 2023. július 1-ével állhatnak munkába.

A gazdák többsége az infláció miatt nehezebben szerzi be a gépeket

A gazdák többsége az infláció miatt nehezebben szerzi be a gépeket. Az Agrárminisztérium adatai szerint a gazdálkodók 2022-ben is 680 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. Ugyanakkor a gazdálkodók 63 százaléka számolt be arról, hogy a beszerzési költségek megugrása és a finanszírozási feltételek romlása miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből.

Zsugorodik a céges hitelportfólió

A januári csúcs óta folyamatosan csökken a vállalati hitelek állománya, ám éves összehasonlításban továbbra is nagy a növekedés. A nagyvállalatok részesedése nagyot emelkedett, miközben nő a devizahitelek aránya is. A jegybank statisztikái szerint figyelemre méltó a januárban regisztrált csúcs óta hónapról hónapra csökkent a céges hitelek állománya: az április végéig számolt három hónap alatt bő 460 milliárd forintnyi pénz tűnt el a finanszírozási piacról, ami 3,7 százalékos csökkenés. A nem pénzügyi vállalatoknál a folyószámlahitelek súlya 13,6-ről 14,9 százalékra ugrott, miután az állományuk csaknem a negyedével emelkedett 2022 negyedik hónapjához képest.

A hatékony fejlesztéstervezésről tartanak előadást Szegeden

A hazai tervezés szerteágazó világának feltárására invitálja a vállalkozásokat a Csongrád-Csanád Megyei kereskedelmi és Iparkamara június 12-én hétfőn Szegeden. Az eseményen Dr. Czene Zsolt, Miniszterelnökség Területfejlesztési Tervezési és Támogatási Főosztályának főosztályvezetője mutatja be az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszert, amely a vállalkozások fejlesztési terveinek megalapozását segíti. A gazdasági önkormányzat honlapján lehet jelentkezni az eseményre.