A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.19.

Szakmai egyeztetést tartott Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök

Szakmai egyeztetés keretében ismét találkozott Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök - közölte a Pénzügyminisztérium. A megbeszélés egyik témája a jövő évi költségvetés volt, amellyel háborús időkben is garantálható Magyarország biztonsága, a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a rezsicsökkentés védelme. A felek egyetértettek abban, hogy fegyelmezett gazdálkodással, a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésével a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a magas ütemű növekedési pályára – olvasható a közleményben.

Az év végére zárhat össze az inflációs olló a régiós és a hazai mutatók között

Ha nem is tűnik el egyhamar a magyar és a régiós inflációs adatok közötti különbség, de az olló zárulhat – erről beszélt a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az Eurostat legutóbbi adatai szerint a 24,5 százalékos magyar infláció továbbra is Európa-rekord. Az elemző ugyanakkor kiemelte, a magyar infláció átlagosan 11 százalékos lehet az utolsó negyedévben, amiben benne van az is, hogy az év végén egy számjegyű lesz a drágulás. Ehhez képest a régiós elemzéseik azt mutatják, hogy Csehországban 9, Lengyelországban 9,3, Romániában pedig 7,8 százalékos lehet az inflációs ütem.

Szijjártó Péter az ipari parkok fejlesztésének fontosságáról beszélt Kemecsén

Szijjártó Péter az ipari parkok fejlesztésének fontosságáról beszélt Kemecsén. A külgazdasági és elmondta, hogy csakis fejlett ipari parkokkal lehet beruházásokat vonzani Magyarországra, a külföldi beruházások pedig a gazdaság motorját jelentik. Hozzátette, hogy az alacsony adók és a képzett munkaerő fontos, de megfelelő infrastruktúra hiányában a nagy vállalatok más országokat fognak választani.

Tavalyhoz képest több mint a duplájára emelkedett az otthonteremtésre fordított összeg Szegeden

Hullámzó tranzakciószámok és kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacán az elmúlt években – írja az üzletem.hu. A pandémia évéhez képest 20 millió forinttal, több mint duplájára, vagyis 38,5 millió forintra emelkedett az otthonteremtésre fordított összeg az egyetemvárosban 2022-ben. A főiskolai-egyetemi hallgatók miatti erős keresletnek köszönhetően szárnyal a város bérleti piaca, ami a befektetői kedvre is kihatással van: kiemelkedő, 30 százalékos befektetői aktivitást eredményezett a vármegyeszékhelyen tavaly.