A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.05.

Februárhoz képest 0,2 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 4,1 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene, miközben februárhoz mérten 0,2 százalékkal emelkedett a kibocsátás. Biztató, hogy az előző hónaphoz képest már második hónapja látható kismértékű növekedés, a januárban látott jelentős visszaesést követően - kommentálta a KSH első becslését mai közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Márciusban 13,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,6, naptárhatástól megtisztítva 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette ma a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónaphoz viszonyítva kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Márciusban az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 10,3 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 12 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal csökkent.

Visszaesést mutatnak a számok a lakáspiacon

A Központi Statisztikai Hivatal, valamint az Magyar Nemzeti Bank minap közzétett, 2022. IV. negyedévi lakáspiaci jelentéseiben már részletesebben is megmutatkozik a tavalyi fordulat természete. Szakértők szerint az nem vall mélyebb válságra, viszont nem kínál olyan párhuzamokat sem, melyek alapján a trendforduló várható lefutását pontosan megjósolhatnánk. Elsőként a kereslet csökkenése jelezte a tavalyi lakáspiaci fordulatot, és a 2022. évi forgalom végül legalább 10 százalékkal maradt el az előző évitől. A visszaesés negyedévről-negyedévre gyorsult, míg január-márciusban még csak 3,5 százalék volt, október-decemberre elérte a 20 százalékot. Az újépítésű lakások értékesítésének részaránya ezen belül is csökkent: a 2021-es 7,5 százalékról 6,5 százalékra.

Élénkül a brit gazdaság

Az előzetes becsléseket jelentősen meghaladó ütemben tizenkét havi csúcsra emelkedtek áprilisban a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor erős teljesítménye miatt. Egy friss felmérés szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe a múlt hónapban 54,9-re emelkedett a márciusban kimutatott 52,2-ről. Az előzetes becslés 53,9-es kompozit BMI-mutatót valószínűsített áprilisra. III. Károly király koronázása és a három májusi munkaszüneti nap is táplálja a szolgáltatási szektor derűlátó várakozását a folytatódó erőteljes kereslettel kapcsolatban.