A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.04.

2023-ban az átlagos irányadó kamat 16 százalék körül lehet a gazdaságfejlesztési miniszter szerint

Az állami vállalati hitelprogramok nélkül recesszió lenne Magyarországon, a Széchenyi Kártya és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 1,0-1,2 százalékkal járul hozzá az idén a GDP-növekedéshez – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy mai online konferencián. Hangsúlyozta: a fő cél változatlanul a recesszió elkerülése és az infláció egy számjegyűre csökkentése az év végére. Közlése szerint április végéig a Széchenyi Kártya Programban 387 milliárd, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban 534 milliárd forintnyi szerződést kötöttek.

Kovács Árpád úgy véli, jövőre teljesítheti Magyarország az euró bevezetésének feltételeit

Jövő év végére Magyarország teljesítheti az euró bevezetésének feltételeit, erről beszélt Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke egy eseményen. Az Állami Számvevőszék korábbi vezetője előadásában arról beszélt, hogy a fogyasztói árindex februárban 25,4 százalékos volt, de 2024 nyarára 3 százalék körülire eshet, miközben az államadósság jóval 70 százalék alá csökken jövő év végére, az államháztartási hiány pedig 2,9 százalék körül alakulhat. Előrejelzésében rámutatott, hogy a magyar GDP az idén 1 százalék körüli, jövőre már 3,5–4 százalék közötti növekedést mutathat, míg az év végére 10 százalék alá csökkenő infláció mellett 2024-ben sokkal jobb inflációs környezet várható.

Hatalmas felfutás előtt állhat a logisztikai szektor

Az ipari parkok után a jövőben a logisztikai parkoknak is meghatározott feltételek között kell működniük – hangzott el egy háttérbeszélgetésen a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban. Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott, jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a logisztikai szektor, ezért adta magát, hogy legyen egy logisztikaipark-definíció is Magyarországon. Az államtitkár úgy véli, ennek több gyakorlati előnye is lehet, egyszerűbb építkezés mellett a különböző pályázatokon történő indulást is megkönnyítheti.

Megvan a Világbank új elnöke

A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet. Az új vezető David Malpass-t váltja az elnökségi székben, aki februárban jelentette be lemondását. Banga mandátuma öt évre szól és ő volt az egyetlen jelölt a tisztségre, amelyet június 2-tól fog betölteni. Joe Biden amerikai elnök februárban jelölte Bangát a pénzintézet vezetői tisztségére, amelyet hagyományosan amerikai állampolgár tölt be. A Banga előtt álló kihívások egyike lesz a Világbank reformja, amelyet a pénzitézet saját maga szorgalmaz.