A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.05.03.

Több mint 20 százalékkal nőttek az ipari termelői árak átlagosan az egy évvel korábbihoz képest

Az ipari termelői árak 2023 márciusában az egy évvel korábbihoz képest 21,7%-kal növekedtek, az előző hónaphoz viszonyítva azonban 1,2%-kal csökkentek - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A belföldi értékesítés árai 48,2, az exportértékesítéséi 8,8 százalékkal nőttek. Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozhatta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az export árai már csökkentek.

Indul a többmilliárdos pályázat, ami hozzájárulhat az ország energiafüggetlenségéhez

Júniusban pályázhat integrált villamosenergia-tárolók kiépítéséhez vissza nem térítendő támogatásra a rendszerüzemeltető és minden elosztó társaság, a kiírás 58 milliárd forintos keretösszege legkésőbb 2025 nyarára megvalósuló fejlesztésekben hasznosulhat. A vonatkozó közlemény szerint a támogatott beruházások az ellátásbiztonság erősítése mellett az időjárásfüggő megújuló energiaforrások további térnyerését is előmozdíthatják. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy a támogatással  kiépített tárolót teljes mértékben integrált villamosenergia-tárolóként üzemeltetik. A napokban megjelent felhívásban rögzített célérték szerint 2025 május végéig összesen 146 MWh tárolókapacitásnak kellene kiépülnie - ez a jelenleg kiépítés alatt álló integrált tárolói kapacitás kétszerese.

A tervezettnél jóval több kincstárjegyet adott el az Államadósság Kezelő Központ

Ma az Államadósság Kezelő Központ 6 hónapos lejáratú állampapírt kínált fel a szokásos aukciós rendszerében, 15 milliárd forint névértékben az elsődleges forgalmazóknak. A kereslet 57,82 milliárd forint volt, így a lefedettség 385% lett. Az ÁKK a keresletre reagálva az eredetileg meghirdetett mennyiségnél többet, 32,5 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott be. Az értékesített papírok hozama 14% és 14,7% között szórt, az átlaghozam 14,66% lett. A ma kialakult értékesítési átlaghozam 5 bázisponttal alacsonyabb volt, mint ugyanezen papír legutóbbi aukciójánál. Az ÁKK által erre a lejáratra tegnap megállapított referenciahozamnál a mai átlaghozam 10 ponttal volt nagyobb.

Gazdasági roadshow-t tartanak Szegeden

Magyarország gazdasági kilátásairól, a vállalkozói hitelezésről, a versenyképességről és a régió gazdasági helyzetéről tartanak rendezvényt a vármegye gazdasági szereplőinek május 10-én Szegeden. A Portfólió és a Széchenyi Kártya Programért felelős KAVOSZ Zrt. ingyenes roadshow-jának célja, hogy átfogó képet adjon a hazai gazdasági helyzetről és összegyűjtse azokat a pénzügyi és fejlesztési lehetőségeket, amelyek segíthetik a kis- és középvállalkozásokat az újraindulásban és kiutat jelenthetnek a válságból. Az Art Hotelben rendezendő eseményről honlapunkon olvashat bővebben.