A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.26.

Már több mint 530 ezer forint az átlagkereset Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 februárjában tovább folytatódott a keresetek emelkedése. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére a tisztított adatok szerint egy év alatt 14,8 százalékkal 531 200 forintra nőtt, a nettó bér pedig 15,2 százalékponttal emelkedve elérte a 353 200 forintot. Ezzel 2010-hez képest a bérek már 2,7-szeresére nőttek - kommentálta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményben ma a hivatal friss kereseti statisztikáját. A reálkereset 19,6 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,4 százalékos kiemelkedő növekedése mellett.

Elkezdődhet a jegybanki kamatcsökkentés időszaka

Elkezdődhet a jegybanki kamatcsökkentés. Az elmúlt időszakban jelentősen javult Magyarország kockázati megítélése, ezért a tanács a normalizációs folyamat részeként a kamatfolyosó szűkítéséről döntött – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács tegnapi kamatdöntő ülését követően. Hangsúlyozta, október közepe óta kiárazódtak a szélsőséges forgatókönyvek, ugyanakkor a tanács megítélése szerint továbbra is indokolt a körültekintő megközelítés. A szakember kiemelte, a következő hónapokban fokozatosan, előre kommunikáltan elkezdődhet az irányadó kamat csökkentése is, őszre pedig reális lehet az, hogy a most 18 százalékos ráta elérje az alapkamat 13 százalékos szintjét.

Jelentősen egyszerűsödhet egyes családtámogatások igénylése

A kormány tovább egyszerűsíti és gyorsítja az egyes családtámogatásokkal kapcsolatos ügyintézést. Az erre irányuló törvénymódosítási javaslatokat ma nyújtotta be az Országgyűlésnek a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A tárca szerint amennyiben a módosításokat az Országgyűlés is elfogadja, akkor egyes családtámogatási eljárásokban a korábbinál kevesebb dokumentumot kell benyújtani, emellett megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszony kötelező igazolása, így a szülőknek néhány kivételtől eltekintve nem kell beszerezniük az erről szóló igazolást.

A Világbank szerint a fejlett világnak egyre több bevándorlóra van szüksége

Az elöregedő társadalmakkal rendelkező magas- illetve közepes jövedelmű államoknak egyre több külföldi munkaerőre van szükségük - ismertette a washingtoni székhelyű Világbank a tegnapi jelentésében. A dokumentum szerint a rohamos demográfiai változások egyre szükségesebbé teszik a migrációt, ami globális versengéshez fog vezetni a munkaerőért és a szaktudásért. A Világbank felhívta a figyelmet arra is, hogy számos ország csak külföldről érkező munkaerővel lesz képes fenntartani gazdaságát és társadalombiztosítási rendszerét.