A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.25.

Háromszázmilliárd forintról döntött a kormány

Kormányhatározat jelent meg a friss Magyar Közlönyben a Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalási összegének emeléséről. Ebben az áll, hogy a kormány egyetért azzal, hogy az agrárminiszter a 2014–2020 programozási időszakra vonatkozó indikatív támogatási keretösszegekről, valamint a kötelezettségvállalási szükségletről szóló kormányhatározat szerinti, a Vidékfejlesztési Programra megállapított maximális kötelezettségvállalási szintet az év végéig 300 milliárd forinttal túllépje. Ezen túlmenően pedig visszavonta a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv és a Vidékfejlesztési Program eredményes végrehajtásának elősegítéséről szóló kormányhatározatot.

A hónap végével egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

A hónap végével egyesül az MKB Bank és a Takarékbank, amelynek révén – MBH Bank néven – létrejön a második legnagyobb hitelintézet a hazai piacon. Az átállás április 27. és május 2. között zajlik majd, ám a részleges bankszünnapok időtartama alatt is folyamatosan tájékoztatják az ügyfeleket a legfontosabb tudnivalókról. A tagbankok, illetve a május 1-től egységes MBH Bank márkanév és arculat alatt működő bank az említett időszakban nem egybefüggően, teljes és részleges bankszünnapokat tartanak.

Rekordokat dönt a magyarországi napenergia-termelés

Többször is megdőlt a napenergia-termelési rekord Magyarországon az elmúlt napokban, de a megújuló/tiszta források aránya és az országos áramexport nagysága is ismét új csúcsra emelkedett. A legmagasabb értéket vasárnap mérték: aznap dél körül rövid ideig 2538,38 MW volt a hazai nagy kereskedelmi célú naperőművek termelése az átvitelirendszer-irányító Mavir honlapján található nettó kereskedelmi elszámolási mérési adatok alapján. A növekvő napenergia termelés miatt Magyarország egyre előrébb kerül az áramexportőri piacon.

Már India a legnépesebb ország

Az Egyesült Nemzetek Szervezete becslései szerint India megelőzte Kínát, így a világ legnépesebb országa lett. A számítások alapján - melyeket számos tényező, köztük a népszámlálási adatok, valamint a halálozási és születési ráták alapján készítettek - India lakossága jelenleg 1 425 775 850 fő, ezzel első alkalommal laknak többen a dél-ázsiai országban, mint Kínában.