A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.28.

3,6 százalékkal nőtt a GDP tavaly Magyarországon

Minimálisan nőtt a gazdaság teljesítménye 2022 utolsó negyedévében. A KSH adatai szerint 0,4 százalékkal nőtt a GDP. Mindehhez a háztartások fogyasztásra fordított kiadásainak emelkedése, míg termelési oldalon a szolgáltatások járultak hozzá. A statisztikai hivatal az éves GDP adatokat is közzétette, melyből kiderül, hogy hazánkban tavaly 4,6 százalékkal bővült a gazdaság, míg az uniós átlag 3,6 százalék volt.

Növekedési pályára állhat a magyar gazdaság

Ismét növekedési pályára állhat a gazdaság, fokozatosan javulhat a fogyasztás, és elindulhat az infláció tartós csökkenése a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői szerint. Emellett 2023 decemberére év/év alapon, már egy számjegyű, méghozzá 7 százalék alatti inflációval számolnak. A magyar gazdaság idei évi kilátásait tekintve azt jelentősen javítja az elmaradó akut energiaválság, az európai gazdaságok alkalmazkodóképessége, az energiaárak folytatódó visszaesése, valamint számos ágazat ellenálló képessége. „Ennek megfelelően kismértékben, 0,8 százalékról 1 százalékra módosították az idei GDP-növekedési prognózist. A következő években újra gyorsulhat a növekedés, amit a kilábalás mellett az új ipari kapacitások is támogatnak, az utóbbiak különösen 2025-ben lehetnek erőteljesek.

Márciusban 195 ezer munkanélkülit számoltak össze az országban

A munkanélküliek száma 2023 márciusában 195 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A 2023. január-márciusi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 18 ezerrel, 199 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal, 4,1 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 105 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,2 százalékponttal, 4,1 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 94 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,5 százalékponttal, 4,1 százalékra emelkedett. A munkanélküliségi ráta Észak-Alföldön volt a legmagasabb (6,9 százalék), Közép-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (1,9 százalék). A ráta értéke az előző év azonos időszakához képest legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön nőtt (egyaránt 0,8 százalékponttal), míg Budapesten – egyedüliként a régiók közül – csökkent (0,1 százalékponttal).

Gazdasági roadshow-t tartanak Szegeden

Magyarország gazdasági kilátásairól, a vállalkozói hitelezésről, a versenyképességről és a régió gazdasági helyzetéről tartanak rendezvényt a vármegye gazdasági szereplőinek május 10-én Szegeden. A Portfólió és a Széchenyi Kártya Programért felelős KAVOSZ Zrt. ingyenes roadshow-jának célja, hogy átfogó képet adjon a hazai gazdasági helyzetről és összegyűjtse azokat a pénzügyi és fejlesztési lehetőségeket, amelyek segíthetik a kis- és középvállalkozásokat az újraindulásban és kiutat jelenthetnek a válságból. Az Art Hotelben megrendezésre kerülő eseményről a megyei kereskedelmi és iparkamara honlapján olvashat bővebben.