A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.19.

Létrejön a logisztikai parkok egységes rendszere

Egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszert hoz létre a logisztikai szolgáltató szektorban a kormány – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Mint írják, Magyarországon a logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, jelenleg is mintegy 2500-ra tehető azon cégek száma, amelyek a logisztikai ipar valamely szegmensében dolgoznak. Az ágazat több mint 280 ezer főt foglalkoztat és a GDP 5 százalékát állítja elő, a kormány célja, hogy ez az arány 2030-ra 10 százalékra növekedjen.

Hatalmas bővülés a magyar naperőmű-kapacitásban

Története leggyorsabb ütemű bővülését érte el az idei első negyedévben a magyarországi naperőmű-kapacitás. Ez köszönhető annak, hogy a háztartási méretű napelemes rendszerek és a napelemparkok is rekord sebességgel szaporodnak. A január-márciusi időszakban csaknem annyival nőtt a fotovoltaikus erőművek beépített teljesítőképessége, mint a tavalyi rekordévben hat 6 hónap alatt. A háztartási méretű napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége március végére meghaladta az 1702 MW-ot, vagyis 171 MW-tal bővült a negyedév során.

Új intermodális vasúti terminált alakítanak ki Szegeden

Új intermodális vasúti terminált alakítanak ki Szegeden, az egykori kiskundorozsmai átrakó területén – jelentették be a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének közgyűlésén. A terminálon évente 60 ezer félpótkocsit rakodhatnak át vasútra, érdemben csökkentve ezáltal az M5-ös és az M1-es tranzitforgalmát, valamint az azzal járó környezeti terhelést. A 200 millió forintos magánberuházásban épülő terminál 2023 szeptemberében nyit, és alkalmas lesz félpótkocsik, valamint konténerek vonatra rakására is. A terminál a nyugati és közép-európai vasúti átrakókat köti össze Szegeden keresztül, elsősorban Szerbia, Románia, Bulgária, Görögország és Törökország közúti áruforgalmával.

Az ön vállalkozását hogy érinti a minimálbéremelés? Mondja el!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató konjunktúra kutatásának mostani adatfelvételének témakörei között a minimálbéremelés hatásai és a vállalkozások pénzügyi nehézségei szerepelnek. A döntéshozókhoz eljutó felmérés eredményére támaszkodva akár újabb gazdasági intézkedések is épülhetnek. A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján elérhető tavaszi felmérés kitöltése alig több mint 10 percet igényel. A kitöltési határidő április 30.