A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.18.

Több mint 50 százalékos rezsicsökkentést jelentett be a magyar kormány

Több mint 50 százalékos rezsicsökkentést jelentett be a magyar kormány, az árcsökkenés egyes kisvállalkozásokat is érint. Ez alapján a végső menedékes szolgáltatásba tartozó ügyfeleknek a villamos energia egységára május 1-jétől 59 százalékkal, míg a gáz ára 52 százalékkal mérséklődik. A csökkentést mindkét esetben a szolgáltatási jogviszony létrejöttének időpontjában alkalmazott áramdíjhoz képest számolják. Fontos, hogy mindez az úgy nevezett végső menedékes szolgáltatásba tartozó ügyfeleket érinti, így jellemzően a kisvállalkozásokat, az önkormányzatokat, az egyházakat és az alapítványokat.

A hazai munkavállalók többsége nem kapott fizetésemelést

A hazai munkavállalók többsége nem kapott fizetésemelést, ahol emelték a béreket, ott a munkáltatók többnyire maguktól tették az egyre növekvő megélhetési költségek miatt - közölte a Work Force HR szolgáltató. A munkaerő-kölcsönzéssel és munkaerő- közvetítéssel foglalkozó társaság mintegy 1000 hazai munkavállaló megkérdezésével készített felmérést márciusban. A válaszadók 41 százaléka kapott fizetésemelést, akik közül a megkérdezettek 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkáltatóik maguktól kezdeményezték az emelést Kiderült az is, hogy a fizikai munkavállalók többsége sikertelenül ugyan, de kért fizetésemelést. A szellemi dolgozók csupán 23 százaléka próbált magasabb bért igényelni munkaadójától.

A magyar KKV szektor multi szemmel

A magyar KKV szektor multi szemmel címmel tartja meg következő rendezvényét a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara i3 Klubja. A csütörtöki eseményt a gazdasági önkormányzat Válságálló vezetői képzés sorozatában rendezik meg, melyen Nagy Mihály, a magyarországi Continental csoport korábbi országkoordinátora és a Váll-Ker Kft. egykori ügyvezető igazgatója tart előadást. Az ingyenes program célja a cégvezetők fejlesztése, illetve a tapasztalatcsere, de emellett gyakorlatorientált képzést is biztosítanak a résztvevőknek.

Kutatást indított a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete

A minimálbéremelés hatásairól és a vállalkozások pénzügyi helyzetéről indított kutatást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete. A 10 perc alatt kitölthető konjunktúra felmérés a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara weboldalán keresztül is elérhető.

Nagyszabású ünnepségre készül a Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendez jubileumi ünnepséget április 27-én a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. A cégnél garantáltan emlékezetes lesz a kerek évforduló, ugyanis akkor adják át az új, komplex logisztikai csarnoképületüket is. A Délkertész központi telephelyén több mint egy hektáron bővít a cég: a 2,7 milliárd forintos beruházás során 5 ezer négyzetméteren hűtőházat, 1300 négyzetméteren csomagoló felületet, két 450 négyzetméteres göngyöleg- és csomagolóanyag raktárt és egy 1750 négyzetméteres rakodóteret alakítanak ki – írja a delmagyar.hu.