A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.17.

Szállítmányozási szakmai napot tartanak Szegeden

A Szállítási folyamatok, vámeljárások a harmadik országok vonatkozásában címmel tart szakmai napot a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Regionális Irodája április 26-án Szegeden. A programra az export-importtal, valamint a szállítmányozással foglalkozó vállalkozásokat, logisztikusokat, beszerzőket, termelés/gyártás irányítókat és a téma iránt érdeklődőket várják.

Óriási a különbség a férfiak és a nők átlagnyugdíja között

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal 2023-as nyugdíjjelentése. Ez alapján 2023 januárjában 208 ezer forint volt az öregségi nyugdíjak átlagos összege, míg a mediánnyugdíj 185 ezer forintra volt tehető. Jelentős a különbség a férfiak és a nők átlagnyugdíja között. A férfiakra vetített átlagos nyugdíjösszeg 228 ezer forint, azaz kb. 9,7 százalékkal magasabb az összesített átlagnyugdíjnál. A nőké ezzel szemben 5,5 százalékkal elmarad attól: ők átlagosan 197 ezer forint körüli nyugdíjban részesülnek – írja a HVG a KSH adataira hivatkozva.

Könnyít a kormány a CSOK-ot és a falusi CSOK-ot igénylők dolgán

Több feltétel kedvezőbb lesz az igénylők számára a CSOK és a falusi CSOK lakástámogatásnál – derül ki a közzétett jogszabálytervezetből. A falusi CSOK-nál a megvalósítható korszerűsítésre vonatkozó könnyítés, hogy a munkálatok befejezésére vonatkozó határidő lejárta előtt egy alkalommal – kérelem alapján – módosítható a vállalt korszerűsítési munkálatokra vagy azok bekerülési költségeire vonatkozó szerződés. A CSOK esetében a szülőknek jelent könnyítést az a módosítás, amely szerint a jelenlegi 60 napról 90 napra hosszabbodna a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.

Jelentős mértékben növekedtek Magyarországon a szolgáltatási árak

Jelentős mértékben növekedtek Magyarországon a szolgáltatási árak. A KSH összesítése szerint 15 éve nem látott mértékben emeltek az áraikon szinte az összes területen 2022-ben: drasztikusan megdrágultak a fürdőbelépők, a mozijegyek, de az autó- és háztartási gépszerelők is több pénzt kérnek a szolgáltatók. Főképpen a nagyobb munkaerőigényű szolgáltatások esetében volt radikális a drágulás a tavalyi évben: a munkaerőhiány mellé bejött a megnövekedett bérigény. Az év második felében a kisadózókat érintő adójogszabályok módosítása miatt szintén emeltek egyes szolgáltatók. A szolgáltatások összességében mintegy 9,5 százalékkal drágultak Magyarországon.