A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.14.

SZÉP-kártya: fontos határidőre figyelmeztet a kormány

Május 31-ig lehet teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán lévő összegeket - derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből. A Kormány korábban arról döntött, hogy a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehetséges teljes összegben felhasználni, ezt követően 15 százalékos díj terheli a „bennragadt” összegeket. A kormányzat célzott intézkedése a rendelkezésre álló adatok szerint eredményesnek bizonyult, a korábban tapasztalt 100 milliárd forint helyett 2023. április elején mindössze 20-22 milliárd forintnyi „alvópénz” állt rendelkezésre a SZÉP-kártyákon.

Mintegy 2000 milliárd forintból fejlődhetnek a magyar települések

Mintegy 2000 milliárd forint európai uniós forrás és hazai társfinanszírozás felhasználásával segítheti a magyar települések fejlődését a TOP Plusz program a 2021 és 2027 közötti időszakban. A vármegyei kereteket a lakosság száma és a gazdasági fejlettség alapján súlyozottan állapították meg, hogy a legkevésbé fejlett régió a legnagyobb összeghez jusson. A lényege, hogy javuljon az EU-szintű és az országon belüli területi kohézió, valamint a régiók és vármegyék fejlettségi pozíciója az EU-átlag viszonylatában, továbbá csökkenjen az országon belüli egyenlőtlenség, azaz gyorsított ütemben zárkózzon fel a négy legkevésbé fejlett régió: a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl, az Észak-Alföld és Észak-Magyarország, valamint a komplex programmal fejlesztendő 36 járás.

Jól jártak a nyitva tartó szálláshelyek, az energiahatékonyság kulcskérdés

A vendégszám stagnált, de jóval kevesebb egység osztozott az eltöltött vendégéjszakákon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az elmúlt hónapok lendületes növekedését követően kissé megtorpant a szálláshelyek forgalmának helyreállása, így minimálisan, 0,4 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma februárban. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 13,3 százalékkal csökkent, azonban a külföldiek vendégéjszakáinak száma 17,3 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését és az idegenforgalom folytatódó helyreállását mutatja. A szálláshelyek árbevétele februárban 42 százalékkal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest.

Meglepően jó inflációs adat érkezett az Amerikai Egyesült Államokból

Az amerikai nagykereskedelmi árak márciusban 0,5%-kal csökkentek havi bázison, ami csaknem három éve a legnagyobb visszaesést jelentette. A Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok a termelői árindex változatlanságát prognosztizálták. A nagykereskedelmi árak csökkenéséhez hozzájárult az energiaárak és a kereskedelmi árrések csökkenése, két olyan volatilis kategória, amely hajlamos a nagy kilengésekre. Az árak azonban a következő hónapokban emelkedhetnek, miután az OPEC csökkentette a kitermelést, és az olaj ára meredeken emelkedett.