A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.11.

Magyarország fontos megállapodásokat kötött az oroszokkal

Megszülettek a megállapodások Oroszországgal Magyarország földgáz- és kőolajellátásának ügyében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Moszkvában. A politikus alapvető fontosságúnak nevezte az orosz földgázszállítás zavartalanságát, és kiemelte, hogy megegyeztek azon opció meghosszabbításáról, amelynek értelmében szükség esetén hazánknak lehetősége lesz a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felüli vásárlásokra is. Emellett az ország a gáz aktuális árától függetlenül, késleltetve fizetheti meg a megszabott 150 eurós árszint feletti részt. Utolsó pontként közölte, hogy Oroszország afelől is biztosította, hogy minden technológia, tudás és alkatrész a rendelkezésükre áll a szankciók ellenére is a Török Áramlat vezeték folyamatos üzemeléséhez, így az idei karbantartási és fenntartási munkálatok zavartalanul le fognak zajlani.

A zöldgazdaságról tart fórumot csütörtökön a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A zöldgazdaságról tartanak fórumot Szegeden. Az eseményen a régióban működő közigazgatási szervek, vállalkozások, köztestületek, oktatási intézmények tájékozódhatnak a körforgásos gazdaság kialakításához vezető általános és regionális lehetőségekről. A fórumot a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában rendezik csütörtökön 14 órától.

Adóoptimalizálás, pénzügyi tervezés a Női Vezetői Klubban

Adóoptimalizálás és a pénzügyi tervezés lesz a fő téma a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vezetői Klubjának április holnapi találkozóján. Az eseményen Bajorics Istvánné, könyvelő tart előadást Vállalkozói adózás és pénzügyek egy külső szemlélő szemüvegén keresztül címmel. Olyan kérdések kerülnek majd terítékre, mint például, hogy hogyan aknázhatók ki azok az adókedvezmények, amelyek a vállalkozó és magánszemély kettősségében rejlenek.

Geotermikus energiára állna át a brüsszeli régió

Az energiaellátás új lehetőségeit keresik az államok egész Európában a klímaváltozás megfékezése és az energiafüggőség felszámolása miatt. A brüsszeli régió úgy döntött, hogy ezután a föld mélyéből származó hőre támaszkodik, a geotermikus energia ugyanis kimeríthetetlen és tiszta energiaforrás. Egy európai projekt szakértő cégeket és tudósokat köt össze, hogy ezzel is segítse ezt a váltást. Vizsgálják a földfelszínt, annak redőit, impulzusait és feltérképezik Brüsszel altalaját.

A globális csiphiány után kezd elpárologni a kereslet a félvezetőkre

Jelentős mértékben esett a félvezetők iránt a kereslet, ez pedig meglátszik a csip-gyártók eredményein is. A tajvani TSMC bevétele 15 százalékkal esett márciusban éves bázison - a februári adathoz képest 10,9 százalék a csökkenés. A világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, egyebek között az Apple és a Qualcomm beszállítója 145,41 milliárd tajvani dollár - 4,78 milliárd dollárt - bevételre tett szert márciusban az egy évvel korábbi 171,97 milliárd tajvani dollár után.

Hamarosan nem Kína lesz a világ legnépesebb országa

India népessége a becslések szerint a nagyon közeli jövőben - feltehetően már akár ezen a héten - meghaladhatja Kínáét. Mivel a lakosságszámokról a kutatók csak becslésekre tudnak támaszkodni, ennek pontos időpontját nem lehet meghatározni. Mindkét ország népessége külön-külön meghaladja az 1,4 milliárdot, összesen pedig a Föld mintegy 8 milliárd lakójának több mint egyharmadát teszik ki. A kutatók kiemelik, hogy itt nem csak arról van szó, melyik ország büszkélkedhet a legnagyobb népességgel, mert a fordulat komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár. Indiában emelkedik a munkaképes korúak száma, ami pörgetheti a gazdasági aktivitást, Kínában viszont az lesz a tendencia, hogy egyre kevesebb aktív dolgozónak kell gondoskodnia az idősödő népességről.