A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.05.

Az átlagbéreket tekintve a középmezőnyben van Csongrád-Csanád vármegye

A középmezőnyben van Csongrád-Csanád vármegye a Központi Statisztikai Hivatal átlagbéreket vizsgáló legfrissebb rangsorában. Tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete országos szinten 516 ezer forint volt, ez vármegyénkben 443 ezer volt, míg az adókedvezmények nélküli nettó átlagkereset 343 ezer forintot tett ki - ezutóbbi Csongrád-Csanádban 295 ezer forintnak felelt meg. Régiós szinten Bács-Kiskun következik utánunk, míg Békés vármegye továbbra is az utolsó előtti a listán.

Alig több mint 3500-an vettek fel lakáshitelt idén februárban

Összesen 3590-en vettek fel lakáshitelt idén februárban, ami további visszaesést jelent a januári 4101 darab szerződéshez képest – derült ki az Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból. Ez annyira alacsony szám, hogy példa nélküli a jegybank 2017. év eleje óta vezetett statisztikáiban. Az év februárban is elég alacsony, 5891 darab volt, de még az is jóval több mostaninál. Egy éve ilyenkor több mint kétszer ennyien vettek fel lakáshitelt.

Majdnem kétszer annyi vállalat csődölt be az országban tavaly, mint egy évvel korábban

Majdnem kétszer annyi felszámolási eljárás indult magyarországi székhelyű vállalatokkal szemben 2022-ben, mint egy évvel korábban - derül ki a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója, a Coface elemzéséből. Tavaly összesen 8 111 felszámolási eljárást indítottak el. Továbbra is az építőipar számít a legrizikósabb szektornak, a legstabilabb pedig az agrárium.

Több mint duplájára nőtt a hazai autók által felvett áram

Egyetlen negyedév alatt több millió literrel csökkenthették a tölthető autók az üzemanyagfogyasztást. Egy év alatt 14,2 százalékkal, a 2021. végi 1880-ról 2022 decemberére 2147-re nőtt az elektromos járművek töltésére alkalmas, engedélyköteles töltőberendezések száma Magyarországon – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal mai közleményéből. A tájékoztatás szerint a töltőberendezésekhez 4434 csatlakozó tartozott összesen - a legnagyobb mértékű bővülés ezen a téren Baranya vármegyében történt: egy év alatt 55,6 százalékkal nőtt a berendezések száma.

Hatalmas kereslet a magyar állampapírpiacon

Az Államadósság Kezelő Központ 6 hónapos lejáratú állampapírt kínált fel ma a szokásos aukciós rendszerében, és a tegnapi 3 hónapos aukcióhoz hasonló eredmény született. A fél éves lejáratú sorozatból az ÁKK 15 milliárd forint névértékű papírt kínált fel az elsődleges forgalmazóknak. A kereslet 115,94 milliárd forint volt, így a lefedettség 773% lett. Az ÁKK a keresletre reagálva az eredetileg meghirdetett mennyiségnél többet, 31 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott be.