A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.04.

Adóoptimalizálás, pénzügyi tervezés a Női Vezetői Klubban

Adóoptimalizálás és a pénzügyi tervezés lesz a fő téma a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Női Vezetői Klubjának április 12-i találkozóján. Az eseményen Bajorics Istvánné, könyvelő tart előadást Vállalkozói adózás és pénzügyek egy külső szemlélő szemüvegén keresztül címmel. Olyan kérdések kerülnek majd terítékre, mint például, hogy hogyan aknázhatók ki azok az adókedvezmények, amelyek a vállalkozó és magánszemély kettősségében rejlenek.

Fontos határidő közeleg az átalányadózóknak

Április 12-ig kell adó- és járulékbevallást benyújtania az adóhatósághoz azoknak a vállalkozóknak, akik idén január 1-jétől átalányadózást választottak. Az átalányadózásban – amelyet jellemzően a volt katások választottak – idén már csak negyedévente kell bevallást benyújtani, ennek az első határideje közeleg most. A bevallásban a szociális hozzájárulási adó- és járulékkötelezettséget havi bontásban kell feltüntetni.

Tavaly 6,2%-os volt a GDP-arányos hiány

Az előzetes adatok szerint 4159 milliárd forint, a GDP 6,2%-a volt a magyar kormányzati szektor tavalyi hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 209 milliárd forinttal lett rosszabb. A kormányzati szektor adóssága – az Magyar Nemzeti Bank adatai alapján – 2022 végén 48 837 milliárd forintot tett ki, ami a bruttó nemzeti össztermék több mint 73 százaléka. Az adatokat a KSH  a nemzeti számlák európai rendszerében foglalt módszertani előírásoknak megfelelően jelentette az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak.

Éves szinten nőttek, havi szinten csökkentek az ipari termelői árak

Átlagosan 29,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest februárban az ipari termelői árak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint belföldi értékesítés árai 56,4, az exportértékesítéséi 15,8 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítés árainak növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást mutató energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Emellett az alapanyagok drágulásának, a munkabérek növekedésének és a forint egy év alatt történt gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Januárhoz viszonyítva viszont a belföldi értékesítési árak 1,3, az exportértékesítésiek 2,6 százalékkal csökkentek februárban, így az ipari termelői árak összességében 2,2 százalékkal mérséklődtek.

Magyarországon is felpörgött az új elektromos autók piaca

Magyarországon is felpörgött az új elektromos autók piaca. A növekedés elsősorban a 2022 elején még szinte minden gyártó esetében jelentős ellátási problémákat okozó félvezetőhiány enyhülésének köszönhető, ám a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete biztatónak nevezte az év végi adatokat. Az idei első negyedévben összesen 29 561 darab új személygépjárművet helyeztek forgalomba, 1,2 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közölte az egyesület.

Akár már idén csatlakozhat a schengeni övezethez Románia

Európa és az euroatlanti térség egysége meghatározó fontosságú a jelenlegi helyzetben, amihez az is hozzátartozik, hogy Románia év végéig a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon - hangoztatta Olaf Scholz Bukarestben. A német kancellár elmondta: megbeszélésükön Németország töretlen támogatásáról biztosította Klaus Iohannis román államfőt, hozzátéve, hogy ezt nemcsak Bukarestben, hanem más európai fővárosokban és Brüsszelben is el fogja mondani, mert Románia a csatlakozás minden feltételét teljesítette.