A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.04.03.

Szálláshelyszolgáltatók és vendéglátóhelyek is pályázhatnak energiaköltség-támogatásra

A Csongrád-Csanád vármegyei szálláshelyszolgáltatók és vendéglátóhelyek is pályázhatnak energiaköltség-támogatásra. Az ágazatban működő vállalkozások a hónap végéig regisztrálhatnak a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programra, és június végéig kell benyújtaniuk támogatási kérelmet. A cégek a január, február és március havi energiaköltség-növekményük fedezésére juthatnak forráshoz.

10 éves a makói Givaudan

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a makói Givaudan. A gyártóüzem különleges ünnepségén az alkalmazottak és a cég felsővezetői, illetve szakértői vettek részt. Az évforduló jelentő mérföldkő volt a vállalat számára, elismerve egy évtizedes innovációt és fejlesztést, amely elősegítette az üzleti növekedés regionális és globális támogatását egy nagyon dinamikus iparágban. Karkas Mihály ügyvezető a gyár igazgatója elmondta, az elmúlt öt évben a járvány és az azt követő világgazdasági kihívások ellenére Makón évente 4-5%-kal növelték a termelési kapacitásukat, és csaknem 600 fősre bővítették munkatársaik létszámát.

Megjelent az Adótájékoztató 2023 című kiadvány

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ingyenesen elérhető adótanácsadó kiadványa. Az Adótanácsadó 2023 című, kis- és középvállalkozásoknak szóló szakmai kiadvány általános adózási információkat tartalmaz és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oldalán érhető el.

A harmadik legolcsóbb munkaerő a magyar az Európai Unióban

Az Európai Unióban Bulgáriában a legalacsonyabb az egy órára számított munkaerőköltség - 8,2 euró, a legmagasabb pedig Luxemburgban - 50,7 euró. Tavaly a magyar munkaerő még mindig a harmadik legolcsóbb volt az EU-ban, 10,7 euró, azaz 4000 forint óránként, ugyanakkor nálunk regisztrálták a második legnagyobb, 13,9 százalékos növekedést 2022-ben.

A zöldgazdaságról tart fórumot a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A zöldgazdaságról tartanak fórumot Szegeden. Az eseményen a régióban működő közigazgatási szervek, vállalkozások, köztestületek, oktatási intézmények tájékozódhatnak a körforgásos gazdaság kialakításához vezető általános és regionális lehetőségekről. A fórumot a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában rendezik április 13-án.