Gulyás Gergely: Egyelőre nem lesz lazítás

Jelenleg közel állunk a harmadik hullám tetőpontjához, de a járványügyi adatok alapján egyelőre nincs lehetőség lazításra – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány többlépcsős újraindítást tervez, melyet az átoltottság szintjéhez igazítanak. Lazítások csak a harmadik hullám március végére várható tetőzését követően lehetnek. A következő időszakban várható intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be március 19-én pénteken reggel a Kossuth Rádióban.

A miniszter kiemelte, hogy továbbra is rosszak a járványügyi számok, és messze van még a harmadik hullám vége. Korábban döntöttek arról, hogy a medikusok és rezidensek is részt vehetnek, így a korábbinál nagyobb létszámú szakembergárda dolgozik. A mostani helyzetben azonban megfeszített munkára van szükség a hatékony ellátáshoz.

Gulyás Gergely többször hangsúlyozta, hogy az oltás folytatása segíthet a helyzet javításán. Európában a második helyen áll Magyarország az átoltottság tekintetében. A politikus arra kért mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat, csökkentsék a kapcsolatok, találkozások számát, mivel ez, valamint az oltási program gyors levezénylése segíthet abban, hogy ne legyen negyedik hullám. Úgy vélte, hogy a harmadik hullám várható március végi tetőzése esetén hetek múlva jöhet lazítás.

A nyitásról szóló Nemzeti Konzultáció március 18-án csütörtökön zárul, bíznak benne, hogy közel vagyunk a nyitáshoz. A konzultáció alapján döntenek a nyitás lépéseiről, és a védettségi igazolványhoz kapcsolódó jogokról.