A vasút európai éve lehet 2021

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy 2021 a vasút európai éve legyen, ami támogatná az európai zöld megállapodás közlekedéssel kapcsolatos célkitűzéseinek megvalósítását. 2021-ben rendezvények, kampányok és kezdeményezések egész sora fogja népszerűsíteni a vasutat mint fenntartható, innovatív és biztonságos közlekedési módot. A rendezvénysorozat a valódi, határok nélküli egységes európai vasúti térség létrehozásával kapcsolatos fennmaradó kihívásokra összpontosítva kiemeli majd a vasútnak az emberek, a gazdaság és az éghajlat szempontjából nyújtott előnyeit.

Adina Vălean, a közlekedésért felelős biztos a mai javaslat bejelentésekor a következőket nyilatkozta: „Nem kétséges, hogy a 21. század elvárásainak megfelelően megszervezett és megtervezett vasúti közlekedés óriási előnyökkel kecsegtet a legtöbb területen, legyen szó akár a fenntarthatóságról, akár a biztonságról vagy éppen a sebességről. A vasút kapcsán felmerül ugyanakkor egy ennél még lényegesebb szempont is, nevezetesen az, hogy nem csupán fizikai értelemben köti össze Európát. Egy összefüggő, megfelelően működő, egész Európára kiterjedő vasúthálózat kiépítése ugyanis a politikai kohézió erőpróbája is. A vasút európai évének időzítése nem véletlen. Éppen akkor kerül megrendezésre, amikor az EU-nak szüksége van egy ilyen közösségi projektre.”

Vasút – fenntartható és biztonságos összeköttetés

Mivel a vasút az egyik legfenntarthatóbb és legbiztonságosabb közlekedési mód, fontos szerepet fog betölteni Európa jövőbeli mobilitási rendszerében. A vasút nemcsak környezetbarát és energiahatékony, de az egyetlen olyan közlekedési mód, amely 1990 óta szinte folyamatosan csökkentette CO2-kibocsátását, miközben szállítási volumene növekedett.

A vasút Európa-szerte összeköti az embereket, a régiókat és a vállalkozásokat. Emellett jól példázza az európai mérnökök szakértelmét, és európai örökségünknek és kultúránknak is részét képezi.

Miért éppen 2021-ben?

A vasút európai évének 2021-es rendezvényei hozzá fognak járulni a vasúti modernizáció felgyorsításához, amire szükség van ahhoz, hogy a vasút a kevésbé fenntartható közlekedési módok népszerűbb alternatívája lehessen.

2021 lesz az első olyan teljes év, amelyben a negyedik vasúti csomag keretében elfogadott szabályokat az egész EU-ban végrehajtják. Ezenkívül 2021-ben a vasút történetének számos fontos évfordulóját ünnepelhetjük: az első vasúti csomag elfogadásának 20., a két uniós főváros (Párizs és Brüsszel) közötti első vasúti összeköttetés kiépítésének 175., valamint a TGV 40. és az ICE 30. évfordulóját.

Az EUROPALIA nemzetközi művészeti fesztivál a 2021-es évre szintén a vasutakat tette meg témájának, és aktívan hozzá fog járulni a vasút európai évében megrendezésre kerülő megannyi különböző programhoz.

Háttér-információk

2019. december 11-i közleményében az Európai Bizottság megfogalmazta az Unióra és annak polgáraira vonatkozó európai zöld megállapodást, amelynek célja a klímasemlegesség 2050-ig történő megvalósítása. Mivel az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának egynegyede a közlekedésből származik, ez az ágazat kulcsfontosságú szerepet fog játszani e célkitűzés elérésében, és a cél az, hogy a közlekedés kibocsátásai 2050-ig 90%-kal csökkenjenek.

Az európai zöld megállapodás részeként a Bizottság jelenleg egy, a fenntartható és intelligens mobilitásra vonatkozó stratégia megfogalmazásán dolgozik, amely az összes közlekedési mód kibocsátásaival foglalkozik majd. A stratégia kiemelt célkitűzésként kezeli azt, hogy a jelenleg 75%-ban a közutakon lebonyolított szárazföldi áruszállítás jelentős részét a vasútra és a belvízi utakra tereljék át.

Most az Európai Parlamenten és a Tanácson a sor, hogy elfogadják a Bizottság javaslatát, amely alapján 2021 a vasút európai éve lenne.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye - 2020. március 4.