A bajbajutott cégeket támogatná az Európai Bizottság

Négyfajta állami támogatást tesz lehetővé az üzleti vállalkozások és ezeken keresztül a gazdaság támogatására a koronavírus-járvány hatásaival szemben az Európai Bizottság által javasolt ideiglenes keretszabály tervezete.

Rekordidőn belül kidolgozta és közzétette az Európai Bizottság az üzleti vállalkozásoknak juttatható állami támogatások új ideiglenes keretszabályának a tervezetét, amiről azonnal konzultációk kezdődtek a tagállamokkal, mielőtt várhatóan napokon belül hatályba lépnének. 

„A COVID-19 gazdasági hatásainak a kezelése határozott cselekvést igényel. Gyorsan és összehangoltan kell cselekednünk” – jelentette ki az EU versenypolitikai biztosa. 

Margrethe Vestager szerint két közös cél van. Egy: az üzleti vállalkozások hozzájussanak a működésükhöz szükséges likviditási forrásokhoz, vagy ideiglenesen befagyaszthassák a tevékenységüket, és ehhez rendelkezésre álljon a támogatás. Kettő: egy tagállamban az üzleti vállalkozásoknak juttatott támogatás ne ássa alá az egységet, amire Európának különösen krízishelyzetben szüksége van. 

Mindezt szem előtt tartva az Európai Bizottság lehetővé teszi a tagállamoknak az állami támogatási szabályok által megengedett teljeskörű rugalmasság kihasználását a példa nélküli helyzet kezelésére. Vestager szándéka, hogy néhány napon belül alkalmazni lehessen az új ideiglenes keretszabályt, amelynek tervezetét előzetesen megküldték áttekintésre a tagállamoknak. 

A Bizottság ügyvezető alelnöke emlékeztet rá, hogy a 2008-as gazdasági és pénzügyi válság idején három hetet vett igénybe a konzultáció elindítása. Most ennek a töredéke alatt sikerült papírra vetni az új tervezetet, nagyrészt az akkor szerzett tapasztalatokra építve. 

Az új ideiglenes keretszabály négyfajta állami támogatást tesz lehetővé. Ezek az alábbiak:

-    Közvetlen támogatások és szelektív adóelőnyök vállalkozásonként 500 ezer euró összeghatárig
-    Támogatott állami garanciák vállalkozásoknak nyújtott bankkölcsönökre
-    Támogatott kamatú állami- és magánkölcsönök
-    Biztosítékok azoknak a bankoknak, amelyek forráshoz juttatják a reálgazdaság szereplőit (a keretszabály egyértelművé teszi, hogy az ilyen típusú támogatás nem a bankoknak, hanem a bankok ügyfeleinek szánt közvetlen támogatás). 

Az ideiglenes keretszabály alapján nyújtható állami támogatásokra általános szabályként azok a cégek tarthatnak igényt, amelyek 2019. december 31. után kerültek nehéz helyzetbe. Ez – mint a testületnél rámutatnak – azért fontos, hogy az adófizetők pénzét ne használják a koronavírus-járvánnyal nem összefüggő problémák kezelésére. 

Az Európai Bizottság más, a koronavírus által indokolt iránymutatásokon is dolgozik. Az első arról szól, hogy a tagállamok hogyan kompenzálják a cégeket az őket ért károkért. Ez a keret online már elérhető. A testület a nap 24 órájában elérhető külön postafiókot és egy forró vonalat is létesített a tagállamok számára a különböző intézkedések gyorsított ütemű bejelentésére, illetve az általuk feltett kérdések megválaszolására.

Forrás: Bruxinfo, 2020. március 18.