Nyomtatott desszert? Naná! – Az SZTE 3D Központban jártunk

A Szegedi Tudományegyetem 3D Központjába látogathattak kamaránkkal a vármegye vállalkozásai május 22-én hétfőn. A rendezvény résztvevői megismerhették a 3D nyomtatás technológia gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit, így például kiderült az is, hogy azzal desszerteket, lyukacsos szerkezetű kosárlabdát vagy akár házat is lehet nyomtatni.

Köszöntőjében dr. Bari Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének vezetője elmondta: a 8 évvel ezelőtt 700 milliós pályázati forrásból kialakított központ nyitott a régió, az ország szakmai közössége és a vállalkozásai felé is. Céljuk az is, hogy a 3D nyomtatást minél többen ismerjék meg, és építsék be a gyártási folyamatokba. Ezt az úgynevezett additív gyártástechnológiát pedig a könyvnyomtatás és a gőzgép feltalálásának sorába illesztve az értékteremtés egyik legnagyobb vívmányaként említette. Korábban a miniatürizáció miatt került az érdeklődés középpontjába, ma azonban már odáig fejlődött a megoldás, hogy élő szövetek nyomtatására képes, sőt a 4D nyomtatási technológiával időben változó szerkezeteket hozhatnak létre. Napjainkban pedig már megjelentek azok a hangok is, mely a +D-technológia mesterséges intelligenciával való fejlesztéséről szólnak. A hétfői központlátogatásról elmondta, hogy annak célja, hogy beinduljon az ipari szereplők fantáziája, hogy hogyan is alkalmazhatnák ezt a megoldást a saját cégükben. Kifejezte reményét is, miszerint olyan vállalati partnerekre találnak, akik segítségével akár a központ is továbbfejlődhet.

A kamara jó kapcsolatot ápol az egyetemmel, és nagyon büszke rá, hogy az ország egyik legjobb felsőoktatási intézménye Szegeden működik – emelte ki Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Úgy véli ugyanakkor, hogy több olyan terület van, amit érdemes megismernie a vállalkozásoknak az SZTE-n. Az itt rejlő tudáspotenciál ugyanis nagy segítségére lehet a vármegyében működő gazdálkodóknak abban, hogy növeljék a hozzáadott értéket a termelésük során. A jövő technológiájában meghatározó szerepe van a 3D nyomtatásnak is, mely akár a munkaerőhiány miatti kihívásokra is választ adhat. Hangsúlyozta: a fejlődés rohamtempóban zajlik, és az lehet sikeres, aki minél hamarabb felveszi a ritmust. Ebben segítenek az ehhez hasonló látogatások.

Dr. Geretovszky Zsolt, a központ vezetője előadásában arról is beszélt, hogy az eljárás forradalmasította az eszközök, alkatrészek gyártásakor alkalmazott folyamatokat, így a formaöntés és faragás helyett, vagy amellett már a 3D nyomtatás alkalmazása is lehetséges. A nyomtatási eljárást az építőkockákkal való építéshez hasonlította, ahol rétegenként ölt formát az anyag. Jelenleg hétféle eljárás létezik, ahogy megvalósulhat a nyomtatás, ebből négyféle van a központban. Az eljárásnak köszönhetően óriási geometriai szabadságot élvezhetnek a tervezők, a teljes folyamat a tervezéstől a nyomtatásig 8-10 lépésből áll, ráadásul ennek köszönhetően a minden korábbinál jobban funkcionáló termékek gyárthatók. A gyártás mellett kiválóan alkalmas a folyamat a prototípusok előállítására, de az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén szintén jelentős eredményeket értek el vele. Hozzátette, hogy napjainkban már számos alkatrészt állítanak elő 3D nyomtatással, amelyek a korábbiaknál jóval hatékonyabban működnek. Ilyen például egy repülőgépek motorjához használt szelep, ami könnyebben hűthető és az üzemanyagfogyasztása is jelentősen alacsonyabb. Emellett számos más területen is újat alkottak: 3D nyomtatott ház, desszert, sőt az eredetivel teljesen megegyezően pattogó kosárlabda is készült már, a cipőkről nem is beszélve.

Az előadásokat követően testközelből ismerhették meg a résztvevők az egyetem 3D központjában folyó munkát, majd a tapasztalatokat, ötleteket és kérdéseket kerekasztalbeszélgetésen vitatták meg.

Az SZTE 3D Központ vezetőjével, Geretovszky Zsolttal Kamarai Futár című üzleti lapunk legutóbbi számában közöltünk egy interjút, melyet itt olvashat el.

Fotó: Frank Yvette

Galéria