2021-es uniós költségvetés: legyen fenntartható a járványból való kilábalás

A jövő évi költségvetésnek - amely a 2021 és 2027 közötti pénzügyi ciklus első éves büdzséje - elsősorban a „tisztességes, inkluzív és fenntartható növekedésre, a minőségi munkahelyek létrehozására, valamint a társadalmi-gazdasági konvergenciára irányuló hosszú távú célokra" kellene összpontosítania, fogalmaztak a képviselelők a csütörtökön elfogadott állásfoglalási indítványukban.

Az Európai Parlament a 2021-es költségvetés kötelezettségvállalási előirányzatait valamivel kevesebb mint 182 milliárd euróban határozzák meg, amely 15 milliárd euróval több az Európai Bizottság javaslatánál. A többlet nagy része: 14 milliárd euró az Unió 15 kiemelt programját támogatná, a fiatalokat, a kutatókat, az egészségügyben dolgozókat, a vállalkozókat, és sokmindenki mást segítve.

A Parlament több forrást szánna a közvetkező évi költségvetés más területei számára is, így például az éghajlatváltozásra, az energiára, a digitális és közlekedési összeköttetésekre, a kis- és középvállalkozásokra, a turizmusra, a biztonságpolitikára, a migrációra, az alapvető jogokra, és a külpolitikára. A képviselők emellett szeretnék, ha 2021-ben a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kiadások a költségvetés legalább 10 százalékát, az éghajlati szempontok érvényesítésével kapcsolatos kiadások pedig legalább 30 százalékát tennék ki.

Az összegekről szóló döntést tükröző kísérő állásfoglalást 471 szavazattal, 102 ellenszavazat és 116 tartózkodás mellett fogadták el. Az állásfoglalást a Bizottság költségvetésével foglalkozó általános jelentéstevő, Pierre Larrouturou (S&D, Franciaország), és a többi intézmény adminisztratív költségvetéséért felelős Olivier Chastel (Renew, Belgium) terjesztette be.

A következő lépések

Az Európai Parlament tárgyalási kiinduló álláspontjának elfogadását követően november 17-én három hetes egyeztetőtárgyalási időszak indul a Tanáccsal. A tárgyalások célja, hogy időben kompromisszum szülessen a két intézmény között. Így a Parlament még decemberben szavazhatna a jövő évi költségvetésről, és az a Parlament elnökének aláírásával életbe léphet.

A Tanács és a Parlament közötti első egyeztető tárgyalásra november 19-én kerül sor.

Háttér

Az Európai Unió 2021-es költségvetésének előkészítése és az arról szóló tárgyalássorozat rendkívüli körülmények között zajlik, hiszen egészen e hét keddjéig nem volt politikai megállapodás az éves költségvetések alapjait meghatározó többéves pénzügyi keretről (MFF). A csütörtöki szavazás során időhiány miatt még nem tudták figyelembe venni a keddi megállapodást.

A Bizottság még a november 17-én kezdődő egyeztetési időszak előtt, várhatóan november 13-án módosító indítványban az MFF-ről született politikai megállapodás értelmében módosítja a következő évre vonatkozó költségvetési javaslatát .

Az Uniós költségvetés 93 százalékát a tagállamokban költik el különböző programokra. A források polgároknál, régiókban, városokban, gazdálkodóknál, kutatóknál, diákoknál, civil szervezeteknél és vállalkozásoknáll kötnek ki.

Az uniós költségvetés egyedülálló abból a szempontból, hogy míg a nemzeti költségvetések nagyrészt a közszolgáltatásokat és a társadalombiztosítást finanszírozzák, addig az EU büdzséjét elsősorban beruházásokra használják fel.

A Következő nemzedék EU helyreállítási terv révén 2021-ben további uniós források állnak majd a tagállamok rendelekzésére, amint a szükséges jogszabályokat elfogadják és megállapodás születik a tagállamok helyreállítási és rezilienciaépítő terveiről. A Parlament a szeptemberi ülésén a saját forrásokról szóló határozathoz adott véleményével már elvégezte a feladat rá háruló részét.

Forrás: az Európai Parlament Sajtószolgálata, 2020. november 12.