Török László: a többlábon állás a kulcs a talpon maradáshoz

A kamarai tisztújító küldöttgyűlése ismét Török Lászlót választotta kézműves alelnöknek. Üzleti filozófiája a több lábon állás, aminek helyességét nemcsak vállalkozása, a Török Kulcsszerviz több mint negyven éves múltja, hanem a mostani vírushelyzet is visszaigazolja: minden megrázkódtatás ellenére dolgoznak, és egyetlen munkatársától sem kellett megválnia. A kamarában jó igen jó iránynak tartja, hogy a pályaválasztás előtt álló diákokkal igyekeznek minél több szakmát megismertetni a gyakorlatban is, híve a fiatalításnak, és bosszantja, hogy sokan továbbra sem élnek a kamara adta lehetőségekkel, információkkal. 

- Azzal, hogy ismét megválasztották a kamara a kézműves alelnökének, egyben a folyamatosságra is szavaztak a küldöttek. Ha az elmúlt négy évet nézzük, mi az amit feltétlenül érdemesnek tart továbbvinni, éltetni?  
- Remek gyakorlatnak tartom, például a pályaválasztási napokat, ahol a kézműves tagozathoz tartozó vállalkozások is bemutathatják mesterségüket, a tanulók pedig a tényleg a gyakorlatban, szó szerint kézzel fogható módon ismerkedhetnek meg az egyes szakmákkal. Jó gyakorlat, hogy nyaranta is gyakori vendégek a diákok üzemekben, műhelyekben, vagyis a munka világában. Sokkal nagyobb az esélyük, hogy jól, de legalábbis kevésbé rosszul választanak szakmát maguknak. Magam is látom, tényleg van úgy, hogy az ilyen látogatások alkalmával szeret bele valaki valamelyik szakmába, kézműves mesterségbe. A lényeg, hogy valamiben találja meg az örömét. 

- Kezdődik az új kamarai ciklus, hol kellene erősíteni, javítani a munkán?
- Nekem is szívügyem, hogy minél több fiatal vállalkozót sikerüljön megszólítanunk. És nem csak azért, hogy csökkenjen az átlagéletkor a tagság körében, hanem mert a friss szemlélet, új ötletek, ambíciók megjelenése tényleg képes dinamizálni minden szervezetet. Vesszőparipám az is, hogy vállalkozó társaim még mindig nem használják ki azt a gazdag információforrást, tájékozódási lehetőséget, amit a kamara folyamatosan felkínál.  Engem is gyakran hívnak fel telefonon, kérdezik hogyan ez vagy az. Mondom nekik: benne van a Kamarai Futárban nem olvastad? Vagy, éppen erről volt tájékoztató rendezvény a kamarában a múlt héten - nem voltál ott? Azt mondja, ő ezekre nem ér rá… Aki így gondolkodik, rendkívül sok lehetőségtől, üzleti értelemben is hasznos információktól fosztja meg magát, és a vállalkozását. Hogy ezen hogyan lehet változtatni, nem tudom, de dolgozni kell rajta, keményen. 

- Tavasz óta kísért a koronavírus járvány. Abban a körben, ahol ön mozog, milyen helyzetben vannak a vállalkozások?
-   Sokan, főleg az 1-2 személyes vállalkozások közül többen felfüggesztették a vállalkozásukat, nyilván, hogy a legalább a terhektől megszabaduljanak. Aztán vannak olyanok, akik ugyan feladták a korábbi vállalkozásukat, de megpróbálnak belevágni valami másba. Nemigen tudok olyan vállalkozásról, amelyik megúszta volna rövidebb-hosszabb ideig tartó megtorpanás nélkül. Gondoljunk csak bele: kevesebben mentek fodrászhoz, hiszen kevesebb társasági eseményre jártak a hölgyek; de a karosszériásnak is kevesebb volt a dolga, hiszen ritkábban mentek hosszabb útra az emberek, kevesebb volt az ütközés is; vagy, hogyne érezték volna meg a cukrászok, hogy rendezvények, lakodalmak maradt el, vagy zsugorodott össze a résztvevőik száma. Általánosságban azt tudom mondani, hogy azok tudják könnyebben átvészelni akár az első, akár a mostani második hullámot, akiknek volt, van tartaléka.  

- Akik ismerik önt, tudják, jelmondatként vallja, hogy mindig több lábon kell állni ahhoz, hogy el ne vigye a vállalkozást az első forgószél. Hát most ennél is durvább jött. Hogyan tudta egyenesben tartani ebben a viharban a Török Kulcsszerviz hajóját?
- A több lábon állást valóban mindig komolyan gondoltam, amióta csak vállalkozó vagyok – 1976 óta. A kulcsmásolás mellett számos területen szolgáltatunk, tevékenységi körünkben ott van a gravírozás, a bélyegzőkészítés, a jelöléstechnika, sportserlegek kis- és nagykereskedelme, zárak, lakatok, veretek forgalmazása, biztonságtechnika, valamint a legmodernebb fő- és vezérkulcsos rendszerek építése társasházak, intézmények számára. Valamennyi láb megérezte - a hajó szimbólumnál maradva - a vihart. Mindenhol volt  visszaesés, de a sportserlegek, érmek és a hozzájuk kapcsolódó gravírozás árboca meg is roppant. Leálltak a sportesemények, egyik napról a másikra visszaesett ez irányú forgalmunk 90 százalékkal. Valamit ki kellett találni addig is, míg nem rendeződik a helyzet. Még a tavasszal vásároltunk egy nagy teljesítményű ózongenerátort, kiképeztük a kollégákat, ettől kezdve cégek, üzemek, intézmények fertőtlenítését is vállaltuk.  De nem ez lett a fő profilunk. A nyárra szerencsére elkezdett rendeződni a piac, egyre több sportrendezvényt szerveztek, újra jöttek a megrendelések az ország minden részéből. 

- A legnehezebb hónapokat hogyan vészelték át, küldtek-e el munkavállalókat?
- Senkit nem küldtünk el, annál értékesebbek az én kollégáim. Ők hűségesek a céghez, én hűséges vagyok hozzájuk. Azt kértem őket, hogy most különösen is figyeljenek oda, hogy a vevők legnagyobb megelégedésére végezzük a munkánkat. Amikor kevesebb lett a munka egyrészt a szabadságokkal sakkoztunk, másrészt mi is megpályáztuk a munkahelymegtartó bértámogatást. Rengeteg adminisztrációval járt ugyan, de segített átvészelni a szűk hónapokat. És itt utalok vissza az információ értékére – ha valakihez még el sem jut ennek a lehetőségnek a híre, a bonyolítás menetéről már nem is beszélve, az óhatatlanul a vesztesek közé kormányozza magát. És mindeközben fejlesztettük a weblapunkat is, hiszen nem kellett különösebb jóstehetség ahhoz, hogy ha kevesebbet mozognak az emberek, kerülik a személyi kontaktusokat, az internetes vásárlás felé fordulnak. Így is lett, forgalmunk jelentős részét a webáruházon keresztül bonyolítjuk. Csomagoljuk és küldjük termékeinket szerte az országban. 

- Nem beszélt róla, de tudom és láttam, hogy túlélésüknek az is a záloga, hogy az innováció jóformán a mindennapi gyakorlatuk része. 
-  Mindig figyeltem arra, hogy a legmodernebb gépekkel dolgozzunk, hiszen akkor tudunk új és versenyképes termékekkel előjönni. Vannak félrobotjaink, komoly CNC-k, lézergépek amelyek nagyon pontosságot, odafigyelést, informatikai tudást igényelnek. Még a járvány előtt, tavaly ősszel szereztem be egy olyan nyomtatót, amivel bármilyen, akár 10-15 centiméter magas tárgyakra is rá tudunk vinni színes grafikát. A műhelyekben többnyire technikusokkal dolgozom, akik kiválóan végzik a munkájukat, egymástól is nagyon sokat tanulnak, ezért jól együtt is tudnak dolgozni. Teljesen mértékben egyetértek elnökünkkel, Kőkuti Attilával, valóban ezt a képzési formát kell szélesebb körben preferálni és megerősíteni.

Szerző: CSMKIK
2020.11.26.