Teherforgalomra vonatkozó rendelkezések a magyar-horvát határátkelőkön

 

Horvátországban a teherforgalomra vonatkozó jelenlegi járványügyi szabályozás szerint, a Magyarországról érkező tehergépjárművek sofőrjeinek nem kell sem karanténba, sem önizolációba vonulnia abban az esetben, ha az országba való belépés és kilépés között eltelt idő nem haladja meg a 24 órát és a vezető nem hagyja el a tehergépjármű kabinját.

Abban az esetben, ha a fenti időkorlát nem elegendő és az országban való tartózkodás meghaladja a 24 órát:
1. a munkáltató köteles gondoskodni a sofőr elszállásolásáról olyan helyen, ahol ő izoláltan tud tartózkodni pihenőideje alatt;
2. ha van rá lehetőség, a pihenőidőt a tehergépjármű kabinjában kell eltölteni.

Több magyar teherszállító is jelezte Magyarország zágrábi nagykövetségének, hogy több alkalommal is problémába ütköztek az országba való belépés során. Ezek a fennakadások, főleg a határátkelőn szolgálatot teljesítő horvát rendőrök által ellentmondásosan értelmezett egészségügyi szabályozásokból fakadtak.

A Nagykövetség hivatalos állásfoglalást kért a horvát Belügyminisztériumtól a teherforgalomra vonatkozó rendelkezéseit illetően, amely válaszban megerősítik: 
„- a teherszállító továbbra is végezhet szállítást anélkül, hogy a járművezetőt önizoláció vagy karantén intézkedések alá vetnék, amíg a Horvát Köztársaság területén ki nem száll a járműből; - azonos eljárás vonatkozik minden határátkelőhelyre Magyarország és Horvát Köztársaság közötti nemzetközi árufuvarozásra; - jelenleg nincs korlátozás a behozatalra és kivitelre szánt áruk típusára vonatkozóan.”

 

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Horvátország

Szerző: Hegedűs-Szabó Irén
2020.03.30.