Életbe lépett az idősek vásárlási sávja

2020. november 24-től a Kormány ismét védett vásárlási idősávot vezetett be az idősek védelmére. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében hétköznapokon 9 és 11 óra, valamint hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak  az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszközöket árusító üzletekben.

A tavasszal meghirdetett idősáv szabályozásától eltérően – amikor 9-12 óra között a 65 évnél idősebbek, máskor pedig a többiek mehettek vásárolni – ezúttal az idősek bármikor mehetnek boltba, a 65 évnél fiatalabbakat viszont a délelőtti kétórás időszakban nem engedhetik be az üzletbe.

A november 23-án megjelent 513/2020. számú Korm. rendelet november 24-től hatályos, és már a részletes előírásokat is tartalmazza:

Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy

  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletet (a továbbiakban: élelmiszerüzlet),
  • a  napi  fogyasztási  cikket  értékesítő  egyéb  (illatszert,  drogériai  terméket,  háztartási  tisztítószert,  vegyi  árut  és  higiéniai papírterméket árusító) üzletet (a továbbiakban együtt: drogéria) és
  • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet (a továbbiakban együtt: gyógyszertár)

hétfőtől péntekig 9.00 óra és 11.00 óra közötti időben, szombaton és vasárnap 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben látogathatja.

Az  élelmiszerüzletben,  a  drogériában  és  a  gyógyszertárban  hétfőtől  péntekig  9.00  óra  és  11.00  óra  közötti  időben, szombaton és vasárnap 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben (a továbbiakban: védett vásárlási idősáv) az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65. életévét betöltött személy tartózkodhat.

Az  élelmiszerüzletet,  a  drogériát  és  a  gyógyszertárat  a  65.  életévét  betöltött  személy  a  védett  vásárlási  idősávon kívüli időszakban is szabadon látogathatja.

Kövesse kamaránk oldalát, a csmkik.hu/koronavirus aloldalt, ahol a legfrissebb vállakozásokat érintő híreket is megtalálja!

Szerző: CSMKIK
2020.11.24.