Konferencia Európa jövőjéről: várjuk az ötleteket!

Az Európa jövőjéről szóló konferencia középpontjában a polgárok javaslatai állnak arról, hogy mire kellene fókuszálnia és milyen irányba kellene változnia az EU-nak.

A tavaszi hivatalos indulása után fontos szakaszba lép az Európa jövőjéről szóló konferencia: a lehető legtöbb javaslatot kell összegyűjteni arról, hogy az EU-nak miként kellene szembenéznie a változó világ kihívásaival.

Ideje bekapcsolódni a folyamatba!

Már több mint 5000 javaslatot tettek közzé a konferencia többnyelvű, online platformján az éghajlatváltozástól kezdve az egészségügyön át az európai demokráciáig. Ez kiváló kezdet, de ennél is többre van szükség. Böngésszen a témák között, ossza meg véleményét mások javaslataival kapcsolatban és tegye közzé saját ötleteit! Vegyen részt a közelgő eseményeken, vagy szervezzen sajátot!

Az Európa jövőjéről szóló konferencia nem csak arra szolgál, hogy a polgárok elmondhassák véleményüket. Az ötletek fontos döntésekre lehetne hatással: az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság is vállalta, hogy meghallgatja az európaiakat, és lépéseket tesz a konferencia ajánlásai nyomán.

Mi történik az ötletekkel?

Az online platformon közzétett hozzászólások adják a konferencia alapját, melyekről polgári vitacsoportok tárgyalnak. A négy, egyenként 200 tagból álló polgári vitacsoport mindegyike más témákon dolgozik.

Az ötletek alapján a vitacsoportok ajánlásokat fogalmaznak meg, melyeket a konferencia plenáris ülésén mutatnak be. A polgári vitacsoportok legalább háromszor üléseznek. Az első ülést az október 22–23-i plenáris ülés előttre tervezik. A másodikat novemberben tartják, a vitacsoportok munkájukat 2022 decemberében és januárjában fejezik majd be.

Minden vitacsoportot 20 tag képviseli a konferencia plenáris ülésén. A plenáris ülésének központi szerepe van, mivel az uniós intézmények, a kormányok és a civil társadalom képviselői ott találkoznak az állampolgárokkal, hogy megvitassák és kidolgozzák a javaslatokat.

A plenáris ülésre október végén, majd 2021 decembere és 2022 márciusa között minden hónapban sor kerül, a cél, hogy megvitassák az állampolgárok javaslatait és ajánlásokat fogalmazzanak meg konkrét uniós lépésekkel kapcsolatban. Az összefoglaló jelentést 2022 tavaszán készíti el a konferencia végrehajtó testülete. Ezt továbbítják áttekintésre az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság számára.

További részletek a konferencia működéséről.

Miért van szüksége Európának új ötletekre?

A Covid19 járvány megváltoztatta a világot. Európa most a válságból való kilábalásra fókuszál, fenntartható megoldásokkal a jövő kihívásaira, ideértve az éghajlatváltozást, a digitális átállást és a globalizáció kihívásait.

Forrás: Európai Parlament Sajtószolgálat 2021.07.29.

Szerző: Baksa-Pataki Csilla
2021.07.30.