Magyar Kézműves Remek: már pályázhatnak a megyei kézművesek

Ebben az évben is kiírta pályázatát a Magyar Kézműves Remek cím elnyerésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A Csongrád-Csanád megyei kézművesek rendszeresen kiemelkedően szerepelnek a kiíráson, 2020-ban négy megyei indulónak ítélték oda a címet. A megyei kamara önkéntes tagvállalkozásai idén is díjmentesen indulhatnak a cím elnyeréséért.

Az MKIK 2002-ben indította útjára a Magyar Kézműves Remek pályázatot. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és a termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

Tavaly összesen négy Kézműves Remek díj jutott Csongrád-Csanádba. A hódmezővásárhelyi Tóth Mihály Györgyné fazekas, népi tárgyalkotó iparművész, a Szeged-Tápéról pályázó Telekné Tóth Ilona, a csanádpalotai Nagy Péter kötélgyártó kisiparos és a szegedi Szutor Gabriella tervezőgrafikus pályamunkája kapta meg az elismerést. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kiírására 101 pályázat érkezett 2020-ban, ezek közül 38 érdemelte ki a Magyar Kézműves Remek címet.
A koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem tartott díjátadó ünnepséget a pályázatot kiíró Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A Magyar Kézműves Remek címet elnyerő Csongrád-Csanád megyei pályázók díjait a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy későbbi ünnepségen adja majd át.

A pályázat leadásának határideje 2021. augusztus 31., azonban célszerű lehetőség szerint minél korábban beadni a pályamunkákat, hogy az előzsűrizés gördülékenyen megtörténhessen. További információ a 62/554-250-es számon, valamint az info@csmkik.hu email-címen kérhető. A pályázati adatlap és további részletes információ ezen a linken érhető el.

Szerző: CSMKIK
2021.04.14.