Határátlépési tudnivalók

Kamaránk kiemelt fontosságú feladatának tekinti a vállalkozók tájékoztatását az őket érintő legfontosabb kérdésekről. A covid 19 járvánnyal egyidejűleg a hármashatár régióban található vállalkozások számos kihívással szembesültek a határok lezárását követően.

 

Kérem vegyék figyelembe, hogy a lenti információk már nem aktuálisak, friss információért keressen minket.

 

A folyamatosan változó körülményekről, a határok újranyitásáról és a határon átnyúló együttműködések újraindításának lehetőségeiről tartottunk május 21-én online tájékoztató rendezvényt a témában kompetens szervek közreműködésével.A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a kamaránkban működő Enterprise Europe Network iroda és a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében megtartott rendezvény részleteiről az alábbiakban számolunk be. 

Köszöntőjében Nemesi Pál, kamaránk elnöke kiemelte a dél-alföldi régió gazdasága szempontjából a határátkelés fontosságát, ennek érdekében a kamara a legfrissebb információkkal megosztásával igyekszik segíteni a helyi vállalkozásokat. 

Dr. Terbe Roland, rendőr századostól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztályának osztályvezetőjétől tájékoztatást hallhattunk Csongrád megye határszakaszát érintő határátlépési lehetőségekről, ehhez kapcsolódó szabályozásokról, a személyforgalmat érintő korlátozásokról, ehhez tartozó kivételekről, illetve arról, hogy mely határátkelőket lehet igénybe venni.

Részletes információkat kaphattunk főként Románia és Szerbia vonatkozásában a személy-, teher- és tranzitforgalmat érintően, üzleti célú, mezőgazdasági munkavégzés és egészségügyi kezelés céljából történő utazási, határátlépési lehetőségekről, az ingázás feltételeiről. Ahogy az előadáson is elhangzott, érdemes útnak indulás előtt friss határátlépési információkat kérni a www.police.hu oldalon vagy az adott határátkelőhelyen, mivel az ezeket érintő szabályozások is napról napra változnak a jelenlegi helyzethez igazodva. 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a letölthető prezentáció a rendezvény időpontjában aktuális információkat tartalmazza. 

Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja az alábbiakról tájékoztatta a rendezvény résztvevőit a magyar-szerb határátlépés aktualitásairól. Mint ismeretes, március 20-án a rendkívüli helyzet beálltával Szerbia teljesen lezárta a határait a személyforgalom előtt, ez a korlátozás a teherforgalomra nem terjedt ki. Május 7-én, a rendkívüli állapot feloldásával egyidejűleg a határátlépés tekintetében egyre több könnyítést vezetett be Szerbia a határátkeléssel kapcsolatban. A legutóbbi, május 13-i módosítás szerint szerb állampolgárok alanyi jogon külön engedélyek nélkül is beléphetnek Szerbiába, ezt követően viszont karanténba kell főszabályként vonulni. Azoknak azonban nem kell karanténba vonulni, akik 72 óránál kevesebb ideig tartózkodtak az országhatárokon kívül, illetve ha érvényes, 72 órán belül elvégzett covid teszttel rendelkeznek. Magyar állampolgárok esetében a Szerbiába történő belépéshez az érvényes covid teszt mellett egy külön engedélyre is szükség van, amelyet a szerb kormány képviselői állítanak ki emailes megkeresést követően. Ezt az email elérhetőséget a konzulátus igény esetén mindenkinek megküldi.

A Szerb Kormány mai kormányülésen döntés született arról, hogy Szerbia a személyforgalmat a holnapi naptól semmilyen módon nem korlátozza, ami azt jelenti, hogy a külföldi állampolgároknak nem lesz szükséges felmutatni sem a speciális engedélyt, sem az érvényes covid tesztet a Szerbiába történő belépéshez. A döntés onnantól tekintendő jogerősnek, hogy megjelenik a Szerb Kormány hivatalos honlapján, illetve a közlönyben.

A rendezvény óta érkezett hír, miszerint Szerbia megnyitja határait. Bővebb információt ITT olvashatnak.

Telegdi Andrea, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy Romániában az Országos Vészhelyzeti Bizottság 2020. május 15-től hatályos döntésének értelmében továbbra is minden Romániába belépő személynek állampolgárságtól függetlenül 2 hét intézményi karanténba/otthoni elkülönítésbe kell vonulnia.

A vállalkozásokat is érintő karantén kötelezettség alól az alábbi feltételeknek mindenben megfelelő személyek képezhetnek kivételt (a kormány határozatának 14. bekezdése tartalmazza):

  • a 2,4 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek vezetői,
  • azok a határmenti ingázó munkavállalók a magyar-román határ 30 - 30 km-es körzetében, akik a Romániába történő belépéskor nem mutatnak COVID-19-re utaló tüneteket
  • azon Romániában működő vállalkozások alkalmazottai Romániába történő visszatérésekor, akik már megkötött szerződések alapján külföldön végeznek munkát, bizonyítják a szerződéses kapcsolatot a külföldi kedvezményezettel és nem mutatnak COVID-19-re utaló tüneteket
  • azon külföldi vállalkozások képviselői, melyek Romániában már kapcsolt vállalkozási státusszal rendelkeznek (leányvállalat, fióktelep, képviselet), hitelt érdemlően igazolják a szerződéses kapcsolatot a román gazdasági szereplőkkel és nem mutatnak COVID-19-re utaló tüneteket
  • Romániába érkező azon személyek, akik orvosi berendezések beüzemelése, szervizelése, karbantartása miatt folytatnak tevékenységet, a szerződéses kapcsolatot hivatalos dokumentumokkal igazolják és nem mutatnak COVID-19-re utaló tüneteket

A külgazdasági attasé asszony elmondta, hogy a 2,4 tonna alatti gépjárművel és személygépkocsival történő áruszállításra vonatkozóan nincs rendelkezés, azokra a jogszabály egyelőre nem mond ki mentességet.

Javasolta, hogy a mentességi feltételeknek megfelelő személyek/vállalkozások is mindenképp telefonáljanak indulás előtt az adott határátlépő helyre, ahol Románia területére szeretnének lépni, hogy az éppen érvényes szabályozásnak megfelelően beengedik-e őket. Célszerű lehet az utazás során maguknál tartani (nyomtatott vagy telefonra letöltött formában) a 24/2020 romániai kormányhatározatot is, melyben a mentességi kritériumok szerepelnek. Ahhoz ugyanis, hogy a határozatban foglaltak jól beépüljenek a gyakorlati alkalmazásba, a tapasztalatok szerint némi időre van szükség.

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat aradi irodájának vezetője, Kranowszky Nagy Andrea összefoglalta, hogy a jelenlegi járványhelyzet nagyon megviselte az országok gazdasági életét, vállalkozási kapcsolatait. Mindenki nagyon várja már a gazdaság és a gazdasági kapcsolatok újraindulását, újjáélesztését. A jelenlegi intézkedések sajnos egyelőre nem terjednek ki a rendezvényekre és a gazdasági kapcsolatokra vonatkozó korlátozások időbeni feloldására vonatkozó információkra.

Elmondta, hogy ebben az átmeneti időszakban várják azoknak a gazdasági társaságoknak a jelentkezését, akik érdeklődnek a román piac után. Összegezte, hogy ezt az időszakot a vállalkozások kiválóan kihasználhatják a piacra jutási lehetőségek vizsgálatára, a konkurencia elemzésére, a járvány utáni helyzet feltérképezésére. Ha időben lépnek a gazdaság újraindulása előtt, akkor óriási lépéselőnyt szerezhetnek a konkurenciával szemben.

Az eseményt a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnökének gondolatai zárták, Török György kiemelte, hogy rendkívül fontos a covid járványt követően a gazdaság újraélénkítése a határmenti régiókban is, ennek érdekében kérte az ingázók határon történő átkelésének minél zökkenőmentesebb és gyorsabb biztosítását a hatóságok részéről.Továbbá köszönetet mondott a magyar és a szerb hatóságoknak az eddigi kiváló munkájukért és helytállásukért. 

 

 

Szerző: Lack Erika
2020.07.09.