Egyszerű, mint a faék?

A piacfelügyeleti törvény módosulásával minden nem élelmiszer típusú termékhez magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell biztosítani. Az útmutató elkészítése a legegyszerűbb termékek esetében jelentheti a legnagyobb nehézséget, ezért a minisztériumhoz fordultunk iránymutatásért.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamra a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvény 8. § (5) bekezdésének 2021. július 16-tól hatályba lépett rendelkezésével kapcsolatban megkereséssel élt a szabályozásért felelős szaktárca felé, mivel sok vállalkozás számára nem egyértelmű hogyan alkalmazható a használati útmutatóra vonatkozó rendelkezés.

Mi volt eddig a szabály?
Korábban csak azon termékkörök esetében volt kötelező a használati útmutató, melyekről külön jogszabály, vagy biztonsági szabvány rendelkezett. Ilyenek voltak a játékok, villamossági termékek, vagy az egyéni védőeszközök.

Mi az új szabály?
Minden nem élelmiszer típusú termék esetében közérthető és egyértelmű, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell elérhetővé tenni. Azon termékek esetében, melyre nem vonatkoznak külön szabályok, ezt az útmutatót online is elérhetővé lehet tenni. Ekkor a csomagoláson, vagy a polcon kell elhelyezni az útmutató elérhetőségét, ami lehet a honlapcím, vagy QR kód is.

Mit tartalmaz a használati és kezelési útmutató?
A jogszabályi definíció szerint a használati és kezelési útmutató maradandó formában a fogyasztó vagy a felhasználó számára a gyártó által rendelkezésre bocsátott tájékoztatás a termék rendeltetésszerű és biztonságos használatának, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról.

Egyszerű, mint a faék?
A módosított jogszabálynak való megfelelés elsősorban azon termékek esetében okoz nehézséget, melyek használata értelemszerű, és nincs egyéb olyan jogszabály, vagy szabvány, ami alapján eddig is kellett mellékelni útmutatót hozzá. Ilyenek lehetnek például a dísztárgyak, háztartási eszközök, írószerek, papíráruk. Általánosságban elmondható, hogy a gyártó által a termékről megadott lényeges információkat elegendő tartalmaznia az útmutatónak.

Mivel a jogszabály nem határozza meg az útmutató pontos tartalmát, így az ITM Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága válaszlevelében az alábbi példákkal ad támpontot az útmutató elkészítéséhez:

  • a termék rendeltetési célja,
  • a termék anyaga,
  • a termék mérete,
  • a termék egyéb fizikai tulajdonságai (hőállóság, rétegszám, vízállóság, törékenység, cserélhető betét tollaknál),
  • a gyártástechnológiából adódó speciális tulajdonságok (újrahasznosított, lebomló, OEKO-TEX),
  • a termék felhasználhatóságának korlátai,
  • tisztítási, és tárolási mód,
  • hulladékkezelésre vonatkozó ajánlás.

Ezek az információk nem csak szövegesen tüntethetőek fel, van lehetőség piktogram feltüntetésére is.

Milyen termékkörökre vonatkoznak speciális szabályok?
Bizonyos termékek esetében termékszabványok írják elő, hogy milyen információkat kell feltüntetni. Ilyenek például textiltermékek, a gyertya, a gyufa, és a különböző füzetek, lapok is.  A nem élelmiszer típusú termékeken kívül nem vonatkozik a kötelezettség egyes sajtótermékekre sem. A napilapok, időszaki lapok, és a könyvek nem értelmezhetőek használati cikként, így nem szükséges útmutatót biztosítani.


Kinek a kötelezettsége elkészíteni az útmutatót?
A jogszabály előírja, hogy a magyarországi gyártó, vagy külföldi termék esetén az importőr biztosítsa a magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket, azonban ha ez nem történik meg, akkor a logisztikai szolgáltató, vagy a forgalmazóra hárul a feladat, és a felelősség.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy termék forgalmazása előtt köteles a kiskereskedő is  meggyőződni arról, hogy a terméken elhelyezték a jogszabály által előírt megfelelőségi jelölést és egyéb jelöléseket, mellékelték hozzá a jogszabály által előírt megfelelőséget igazoló dokumentumot, és a használati és kezelési útmutatót (amennyiben szükséges).


Szerző: CSMKIK
2021.07.28.