Decembertől védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe (néhány kivétellel)

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében 2021. december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek a szakképző iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese. 

A decembertől érvényes határozat értelmében az intézményekbe való belépés védettségi igazolvány (applikáció, uniós digitális Covid-igazolvány, nemzetközi oltási bizonyítvány, védettségi igazolás) felmutatásához kötött. Az előírást a szakképző intézmény alkalmazottaira és diákjaira nem kell alkalmazni. Ügyeiket intézők, vagy tanulót kísérő – jellemzően többcélú szakképző intézményeinkben – egy nagykorú személy, például szülő, nagyszülő a védettség igazolása nélkül csak az intézményvezető által meghatározott pontig mehet be az iskola területére.

Egy új eljárásrend értelmében a szakképző intézmény vezetője határozza meg a vezetése alatt álló intézmény területén a maszkviselés szabályait azzal, hogy a maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki részére nem tiltható meg.

Duális képzés eseté, ha járványügyi korlátozások miatt nem szervezhető meg hagyományos módon a gyakorlati képzés, a szakképző intézmény és a duális képzőhely közösen dönt a szakirányú oktatás vagy a gyakorlati képzés az átütemezéséről vagy azok szakképző intézmény által történő megszervezéséről.

Az eljárásrend lényeges eleme, hogy „Ha a szakképzési munkaszerződéssel rendelkező tanuló vagy képzésben részt vevő személy szakirányú oktatására vagy a tanulószerződéssel rendelkező tanuló gyakorlati képzésére a duális képzőhely által bevezetett járványügyi korlátozások okán adott időszakban nem kerülhet sor, akkor a szakképző intézmény és a duális képzőhely közösen dönt a szakirányú oktatás duális képzőhelyen történő részének vagy a gyakorlati képzésnek az átütemezéséről vagy a szakirányú oktatás vagy a gyakorlati képzés szakképző intézmény által történő megszervezéséről.”

 

Forrás: MTI/IKK

Szerző: dr. Beregszászi Ferenc
2021.11.26.