A kamara rövid gazdasági hírei - 2023.06.05.

Matolcsy György jegybankelnök szerint kötelező bevezetnünk az eurót

Matolcsy György szerint kötelező bevezetni az eurót. A jegybankelnök szerint ez a lépés 2030 körül lehet reális – mondta el a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában. Matolcsy úgy fogalmazott, a Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a kormány és az Európai Bizottság közös elhatározása. Hozzátette, úgy vélik, hogy ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének mintegy 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra.

Reagáltak a bankok az MNB kamatcsökkentésére

„Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbak lehetnek az elkövetkező hónapokban – fogalmaz a Bank360.hu helyzetértékelésében. Mint írják, az új hitelek feltételeiben fokozatosan és elnyújtva jelenhetnek meg a Magyar Nemzeti Bank kamatvágásának hatásai. Az összesítés szerint jellemzően a személyi kölcsönök kamatából vágtak kisebb-nagyobb mértékben. Két hitelintézet is 12 millióra forintra emelte 10 millióról az ingatlanfedezet nélkül felvehető személyi kölcsön maximális összegét, másoknál viszont jelentősen szigorodtak a hitelnyújtás jövedelemelvárásai.

Elkerülte Amerika az államcsőd-veszélyt

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését elősegítő törvény, miután Joe Biden - helyi idő szerint - szombaton, a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot. Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná. A törvényben előírt korábbi államadósság-plafonja 31,4 ezer milliárd dollár volt, amit a kötelezettségek tavaly év végén elértek.

Erősödik a kínai gazdaság

Májusban az új megrendelések bővülése miatt emelkedett a kínai szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme - ezt mutatják a  Caixin beszerzésimenedzser-index legfrissebb adatai. A szolgáltatóipari BMI értéke 57,1 pontra nőtt az áprilisi 56,4 pontról. A felmérés szerint a szolgáltató cégek növekvő új megrendelésekről számoltak be köszönhetően a koronavírus-járvány miatti lezárások után megnövekedett turisztikai, vendéglátóipari forgalombővüléseknek. Emiatt a negyedik egymást követő hónapban nőtt a foglalkoztatottak száma.

 

 

Szerző: Balázs István
2023.06.05.