8,5 milliárd eurós támogatás öt uniós országnak

Az Európai Bizottság a SURE eszköz keretében nyújtott pénzügyi támogatás harmadik részleteként 8,5 milliárd eurót folyósított öt uniós országnak. A mostani műveletek révén a következő országok kaptak támogatást: Belgium (2 milliárd euró), Magyarország (200 millió euró), Portugália (3 milliárd euró), Románia (3 milliárd euró) és Szlovákia (300 milliárd euró).

A kedvező feltételekkel nyújtott hitel formájában adott támogatás segíteni fogja ezeket a tagállamokat abban, hogy képesek legyenek kezelni a munkahelyek megőrzésére fordított állami kiadások hirtelen megemelkedését. Konkrétan ahhoz járul majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják azokat a költségeiket, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló – többek között az önálló vállalkozókra vonatkozó – intézkedésekhez.

A folyósítással október végétől november végéig 15 tagállam összesen mintegy 40 milliárd euróban részesült az uniós SURE eszköz keretében. A SURE keretében biztosított pénzeszközök maradéktalan folyósítását követően a teljes támogatási összeg Belgium esetében 7,8 milliárd eurót, Magyarország esetében 504 millió eurót, Portugália esetében 5,9 milliárd eurót, Románia esetében 4,1 milliárd eurót, Szlovákia esetében pedig 631 millió eurót tesz majd ki.

Az eddig folyósított összegek és a kötvényekre vonatkozó különböző lejárati idők áttekintése elérhető az interneten itt.

A folyósítás a SURE eszköz keretében nyújtott szociális beruházási kötvények harmadik kibocsátását követte, amelynek során az értékpapírok több mint 13-szoros túljegyzésére került sor. Ez kedvező árazást eredményezett, ami azt jelenti, hogy a tagállamok több hitelt kapnak, mint amennyit vissza kell fizetniük.

A SURE eszköz 100 milliárd euróig terjedő pénzügyi támogatást nyújthat valamennyi tagállamnak. A Bizottság eddig 90,3 milliárd euró pénzügyi támogatás rendelkezésre bocsátását javasolta 18 tagállam javára. A következő folyósításokra az előttünk álló hónapokban, az adott kötvénykibocsátásokat követően kerül sor.

A biztosi testület tagjai a következőképpen nyilatkoztak:

Ursula von der Leyen elnök a következőket nyilatkozta: „Elsődleges célunk, hogy megvédjük az emberek életét és a megélhetésüket. A EU 100 milliárd euró hitelt mozgósít az uniós országoknak a csökkentett munkaidős foglalkoztatás finanszírozásához. Ez segítséget nyújt majd a vállalkozásoknak, és hozzájárul az álláshelyek megőrzéséhez. Ma további öt tagállam jut finanszírozáshoz a SURE eszközön keresztül – mostanáig tehát 15 uniós ország részesült ilyen segítségben. Hamarosan a többi országra is sor kerül.”

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos a következőket mondta: „Az idei harmadik sikeres SURE-kibocsátással 15 tagállam számára mintegy 40 milliárd eurót nyújtottunk ahhoz, hogy támogassuk a jelenlegi Covid19-világjárvány társadalmi hatásainak enyhítését. E támogatás segíteni fogja a vállalkozásokat abban, hogy megtartsák alkalmazottaikat. A SURE program bizonyítja az EU elkötelezettségét aziránt, hogy mielőbb biztosítsa a tagállamok számára a jelenlegi válsághelyzet leküzdéséhez sürgősen szükséges pénzügyi erőforrásokat. A szociális beruházási kötvény címkéje garanciát jelent a befektetők számára, hogy a pénzt szociális és fenntartható projektekbe fektetik be, tehát a pénzügyi tranzakciók összhangban állnak politikai prioritásainkkal.”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos így nyilatkozott: „A SURE szociális beruházási kötvények múlt heti, rendkívül sikeres harmadik kibocsátását követően ma újabb 8,5 milliárd eurót osztunk szét öt tagállam munkavállalóinak és vállalkozásainak támogatása érdekében. A Covid19-válság társadalmi hatása sokkal súlyosabb lett volna az európai országok erős biztonsági hálói – különösen a csökkentett munkaidős foglalkoztatás – nélkül. Büszke vagyok arra, hogy a SURE révén az Európai Bizottság aktívan támogatja e programokat és az önálló vállalkozóknak szóló hasonló intézkedéseket – polgáraink millióinak nyújtva segítséget ahhoz, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot.”

Háttér-információk

November 24-én az Európai Bizottság az uniós SURE eszköz keretében harmadszor bocsátott ki szociális beruházási kötvényeket, összesen 8,5 milliárd euró értékben. Egyetlen kötvénycsomag kibocsátására került sor, amelynek visszafizetése 2035 júliusában esedékes.

A tőkepiacok rendkívül kedvezően fogadták a kötvénykibocsátást. Ilyen mértékű jegyzési igényekre az egyetlen kötvénycsomagból álló korábbi kibocsátások esetében korábban nem volt példa, és szupranacionális kibocsátó most először valósított meg ilyen nagyszabású, 15 évre szóló ügyletet. Az igen erős befektetői érdeklődés eredményezte kedvező árazás előnye teljes egészében eljut a hitelben részesülő tagállamokhoz.

Az EU által a SURE keretében kibocsátott kötvényeket „szociális beruházási kötvény” címkével látják el. Ez fokozza a kötvényeket jegyző befektetők bizalmát, biztosítva őket arról, hogy a mozgósított pénzeszközök valóban szociális célt szolgálnak.

Forrás: az Európai Bizottság Sajtóközleménye, 2020. december 1. 

 

 

 

 

Szerző: Hegedűs-Szabó Irén
2020.12.04.