Szikvízháborútól a Royal eleganciájáig

CSMKIK

A múzeumok könnyű, vagy legalábbis könnyebb helyzetben vannak, ha egy-egy szakmát, azok történetét szeretnének bemutatni. Mi, kamaraként – a gazdálkodói, iskolai kapcsolatainkat kihasználva – 2018-ban először vállalkoztunk arra, hogy bemutattuk az épületgépész szakma eszköztárát, amelyet az Épületgépészeti Múzeum és lelkes megyei támogatói állítottak össze.

Az érdeklődést látva új szakmákban kezdtünk el gondolkodni és anyagot gyűjteni. Témának ebben az évben a vendéglátást, a hozzá kapcsolódó eszközöket, használati tárgyakat, és az azt kiszolgáló szikvízgyártást választottuk. Igyekeztünk helyi kötődéseket, érdekes történeteket felkutatni, amelyekkel színesíteni tudtuk a kiállítást. Olvashatnak novellát szikvízháborúról, láthatnak szabadalmi engedélyt, de betekinthetnek a Délmagyarország első nyomtatott példányába is.

A vendéglátást bemutató tárlókban szereplő eszközök a patinás, régi megyei szállodákhoz (Petőfi, Tisza, Hungária, Royal), éttermekhez kötődnek. Ez láthatóan nem a gyorséttermek világa volt. A tárlókban megtekinthető használati tárgyak tükrözik az eleganciát, az éttermi étkezés rangját, az igényességet. Azt a korszakot, amikor egy szőlőfürtöt a pincérek a vendégek előtt szemeztek a fürtökről, melyet tálkában villával fogyasztottak el.

Ebben az évben ajánljuk megtekintésre minden kedves látogatónknak.

Támogatóink:

  • HBH Étterem és Söröző; Zádori Zoltán
  • Bánffi&Bánffi Kft; Bánffi István
  • Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Tagintézménye
  • Szegedi Szakképzési Centrum Hansági Ferenc Tagintézménye

Köszönjük, hogy ezeket a féltve őrzött relikviákat rendelkezésünkre bocsátották, segítve, hogy a most látható szakmatörténeti kiállítás létrejöhessen.

 

2019-06-14T09:51:08+00:00