Szegedi csapat is lesz a World Robot Olimpiad dániai versenyén

CSMKIK, Főhír

2019 a robotika éve a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. A gazdasági önkormányzat ezért támogatta a megyei iskolások indulását a World Robot Olimpiad (WRO) elnevezésű nemzetközi robotépítési és -programozási versenyen. A Tatabányán rendezett nemzeti döntőn ragyogóan helytálltak a korábban Szegeden megrendezett regionális selejtezőn továbbjutott gárdák, sőt egy szegedi együttes Dániába is kijutott, ahol robotkutyájukkal szerepelnek majd egy nemzetközi viadalon.

A 2019. július 10-én és 11-én tartott WRO Nemzeti Döntőn a Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium Lego Fiúk elnevezésű csapata Regular Elementary kategóriában 5. helyen; a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola Roboléták nevű gárdája a Regular Junior kategóriában 11.; míg a Mórabot, a SZSZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának együttese a Regular Senior kategóriában 20. helyen végzett.

Szegedi csapat nyerte az Open kategóriát
A legnagyobb sikert viszont az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium gárdája az Open kategóriában aratta, mivel a csapat tagjai kivívták a lehetőséget, hogy idén augusztusban ott lehessenek a dániai fináléban. A 8 és 9 éves fiatalok egy LEGO-ból épített okosvárossal és az abba készített vakvezető robotkutyával végeztek az első helyen a zsűri értékelése alapján. Ők utazhatnak Aarhus ba, ahol idén második alkalommal kerül megrendezésre a WRO barátságos meghívásos versenye. A 2018-as fülöp-szigeteki verseny sikere inspirálta a dán nemzeti verseny szervezőjét, az eSkills-t arra, hogy meghívásos versenyt szervezzen a skandináv ország második legnagyobb városába. A verseny helyszíne a 2014-ben épült Navitas tudományos, innovációs, oktatási, kutatási és vállalkozói központ lesz. A verseny különlegessége, hogy a szervezők egy új Guiness rekordot is fel szeretnének állítani a résztvevők közreműködésével. Emellett izgalmas meglepetés szabályok, sok móka és barátkozós játékok várják a csapatokat. A verseny részeként LEGOLAND-be is ellátogathatnak a csapatok.

 

Az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Giumnázium csapata a díjátadón
(Fotó: WRO Hungary)

Így segítette a felkészülést a kamara
Még a májusi regionális megmérettetést megelőzően a megyéből induló csapatok közül 5 általános és középiskola jelezte, hogy a Lego-készletek és szenzorok segítenék a felkészülésüket, melyeket a gazdasági önkormányzat rendelkezésükre is bocsátott. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a csapatokat az Agórában lévő Informatika Történeti Múzeumban található felkészülési versenypont létrehozásával segítette. Itt két versenyasztal, illetve minden kategóriából versenypálya, valamint Lego kiegészítő készletek állnak a versenyző csapatok rendelkezésére. A pályákat egyébként előzetes bejelentkezést követően a verseny után is használhatják a későbbi viadalokra készülő gárdák. Emellett a nemzeti döntőn szerepelt együttesek utaztatását is a megyei önkormányzat finanszírozta.

World Robot Olimpiad
World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotépítési és -programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A felkészülés alatt a 2-3 fős csapatok egy csapatvezető segítségével közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyeken az előzetesen megszerzett tudás alapján a csapattagoknak egyedül kell megoldani a feladatokat. A WRO™ nemzetközi szinten 15. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében az MTMI (Matematikai, Természettudományos, Műszaki és Informatikai) területén. A LEGO® Robotok programozási nyelve a PLC programozáshoz hasonló, alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához.

AZ MKIK is támogatja a győri WRO Világdöntőt
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is támogatja a Lego robot építő világbajnokságot, melyet idén noverben Európában elsőként Magyarországon rendeznek meg az Edutus Egyetem koordinálásával, győri helyszínnel – mondta el a szervezet elnöke július 11-én Tatabányán, a világbajnokság nemzeti döntőjén. A 2019-es világdöntő sikeres lebonyolítása érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára, valamint Némethné Gál Andrea az Edutus Egyetem rektora és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

2019-08-08T15:38:01+00:00