Nem kell félni a közbeszerzésektől, hanem jól kell előkészíteni

CSMKIK, Gazdasági hírek

Kamaránk és az Enterprise Europe Network Szeged a Csongrád Megyei Kormányhivatallal, valamint a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben Közbeszerzési Szakmai Napot tartott 2019. május 7-én, Szegeden. A rendezvény résztvevői naprakész tájékoztatást kaptak a közbeszerzés aktuális kérdéseiről.

A rendezvényt Nemesi Pál, kamaránk elnöke nyitotta meg, emlékeztetve, hogy míg két éve sokat kellett beszélni az új közbeszerzési törvény bevezetéséről, azóta a kiírók és a pályázók is tapasztaltabbak lettek, és folyamatosak a finomítások is. Mára átláthatóbb, gyorsabb lett a rendszer, és megfelel a digitális világ mai követelményeinek is. Törekvés, hogy a hazai vállalatok közül minél többen induljanak a közbeszerzéseken, az ehhez szükséges érdemi javaslatok be is épültek a szabályozásba.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta, az egyetemnek a térség legnagyobb munkáltatójaként és költségvetési intézményeként hivatalból kell tudnia a közbeszerzés szabályait, de a vállalkozásoknak is fontosak a napi információk, hogy eredményesebbek legyenek. Biztatta is a térség gazdasági szereplőit, hogy bátran induljanak az egyetemi tendereken. Megjegyezte, az SZTE-nek 2016 óta van „közbeszerző képessége”, mára ez a szakmai tudás beépült a mindennapi rutinba.

Dr. Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a közbeszerzés egy kicsit mindig mumusa volt a jogi területnek. Folyamatos elhatárolódás és félelem övezte a feladatot, ha a közigazgatásban dolgozó kollégát ebbe az irányba próbálták terelni. Mára javult a helyzet, a kormányhivatalnak is saját és hatákony stábja van a közbeszerzésekre, akár az SZTE-nek.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem félni kell a közbeszerzésektől, hanem jól kell előkészíteni. Nagyon fonos a versenyeztetés, és ezen a területen javul a helyzet: 95 százalék fölött van azoknak a kiírásoknak az aránya, amelyeken bárki indulhat – feltéve, ha adott a szükséges kapacitás is. Szerinte az is nagyon pozitív, hogy az elmúlt néhány évben már átlagosan 6-8 induló volt egy-egy tenderen. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közbeszerzési törvény nem tud mindent szabályozni, ráadásul folyamatosan változik, előadásában végig is vette a legfontosabbakat.

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára betekintést nyújtott a szerv jogalkalmazókat támogató tevékenységébe, míg dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke gyakorlati példákat mutatott be a szervezet tevékenységéből.

A szakmai nap előadásainak anyagai Kamaránk honlapján, a http://csmkik.hu/lezajlott-a-kozbeszerzesi-szakmai-nap/link alatt találhatók.

 

2019-06-14T09:53:29+00:00